Du kan lukte skadedyr

5 lukter i hjemmet som kan indikere skadedyr 

Published by Kommentarer er skrudd av for 5 lukter i hjemmet som kan indikere skadedyr 

Det kan være vanskelig å få øye på ulike skadedyr. Noen er små, andre flinke til å gjemme seg og de fleste mest aktive om natten. Derfor kan lukt være en god indikator på hvorvidt du har fått skadedyr i hus.

 

Mennesket er utstyrt med fem sanser, hvorav lukt er en av våre viktigste. Med nesen kan vi raskt finne ut om gammel mat er spiselig, om småbarn trenger et skift og om baksten i ovnen er i ferd med å svis. Luktesansen kan holde oss trygge i flere situasjoner, alt fra brann til alkohol på pusten til noen som skal kjøre deg hjem.

Når det kommer til skadedyr kan denne sansen også være viktig. Fremmede og ubehagelige lukter i hjemmet kan nemlig indikere at du har fått småkryp eller gnagere på besøk. Lukt oppstår ikke av seg selv, og vil alltid ha en underliggende grunn. Her er fem typiske lukter som kan indikere at du har fått skadedyr i hus.

 

1. Mugg- og jordlukt kan indikere sølvkre

Sølvkre er skadedyr som trives svært godt i mørke og fuktige omgivelser. Dersom du plutselig har fått sølvkre kan det tyde på at du kanskje har fuktskader også. Da er det lurt å tenke i motsatt retning – dersom du får fuktskader kan sølvkre dukke opp like etter.

 

Jordlukt skadedyr

 

Vær varsom på lukter som minner om mugg og jord. Den velkjente kjellerlukten kan være tegn på at fukt angriper organisk materiale. Jordlukt som minner om potetkjeller kan indikere fuktskader og lukten av mugg bør alle reagere på. Lukter det oppkast og du har linoleumsbelegg i hjemmet kan dette bety at belegget er fuktig. Alle disse luktene kan medføre sølvkre – så sørg for å få has på fuktproblemene så snart som mulig.

 

2. En råtten lukt kan være rotter, mens ammoniakklukt kan være mus

Opplever du en råtten lukt i visse rom hvor det er unaturlig, kan dette kanskje stamme fra døde gnagere, og da særlig rotter. Dersom rotter eller mus har dødd i din bolig vil du uten tvil kunne merke en distinkt lukt som vil kunne lede deg frem til kilden. Mus er av mindre størrelse enn rotter og forråtnelsesprosessen deres er derfor kortere. Vedvarer lukten i 2-4 uker kan dette skyldes mus, mens for rotter vil lukten kunne vedvare i opptil 3 måneder grunnet størrelsen. Husk at hvis du finner døde gnagere i boligen, kan det godt være flere levende som gjemmer seg andre steder.

 

Lukt av mus og rotter

 

Merker du en lukt som minner om ammoniakk kan dette tyde på at mus eller rotter har bosatt seg hos deg. Denne lukten stammer fra urinen i bolet deres. Gnagere vil kunne ta med seg andre sjenerende lukter, og noen beskriver den som søtlig og emmen, mens andre mener det minner mer om kloakk.

 

3. Spesielt illeluktende? Det kan være kakerlakker

Kakerlakker kan være vanskelig å oppdage før de får formert seg, og etter dette vil det være en stor utfordring å bli kvitt dem. De føler vibrasjoner lett, og piler raskt av gårde til et gjemmested. Dersom kakerlakker føler seg angrepet vil de skille ut en svært illeluktende væske. De gulper også opp mat de ikke får fordøyd, noe som gir en spesielt vondt lukt.

 Lukt av kakerlakk

 

Opplever du en særlig vond lukt i hjemmet som du ikke har kjent før kan dette dermed bety at kakerlakker har begynt å etablere seg. Det bør da sjekkes grundig slik at kilden til lukten blir funnet – og er det kakerlakker bør du ta hånd om skadedyrene raskt. Her vil det være naturlig å se etter kakerlakker på kjøkken og bad, da dette er de foretrukne rommene i huset for kakerlakker. Spesielt under oppvaskbenken, rundt varmtvannsberedere i benkeskap og bak kjøleskapet.

 

4. Søt og fremmed lukt kan bety veggedyr

Veggedyr er skadedyr du helst ikke vil ha i hus. De er rare skapninger som spres lett, suger menneskeblod og synes lukten av sin egen avføring er uimotståelig. Dersom du plutselig oppdager en fremmed og søtlig lukt vil dette kunne være veggedyr, og en inspeksjonsrunde bør tas. Denne lukten er veldig vanskelig for mennesker å oppdage, men spesialtrente veggedyrhunder vil kunne lukte om det er veggedyr tilstede.

 

Veggedyr lukt

 

Vær spesielt oppmerksom på denne lukten rundt områder hvor veggedyr trives godt. Møbler i stoffer og senger er tilfluktssteder hvor veggedyr koser seg. Her er det enkel tilgang til menneskeblod, og når vi sover om natten er vi som et koldtbord for skadedyrene.

 

5. Ubehagelig lukt fra matskapet? Da kan melmøll være på ferde

Mange av oss har skuffer eller skap med tørrvarer til matlaging og bakst. Dette kan være et drømmested for insekter og møll, spesielt melmøllen. Det er ikke alltid man rekker å se melmøllen som fullvoksen, og ofte vil man oppdage den i larvestadiet. Når den er larve vil nemlig melmøllen gjøre melet klumpete og gi di det en vond lukt da blir fult av ekskrementer og spinn som ødelegger matvarer.

 

Lukt fra matskapet skadedyr

 

Lukten kan være det første som treffer deg, men dersom det ikke er tilfellet vil du enkelt kunne se at melet er klumpete og flere steder vil det være en gråbrun farge. Lukter du ned i posen vil du nok kjenne en ubehagelig lukt. Da er det bare å kaste både mel om møll i søpla før de får utviklet seg.

 

Ta kontakt med fagfolk dersom du ikke finner kilden til lukten

Dersom du har prøvd forgjeves å finne kilden til lukten, eller kanskje allerede har funnet skadedyrene som står for stanken, men fremdeles ikke blir kvitt duften, bør du kontakte en skadedyrbekjemper. Da kan det nemlig befinne seg flere skadedyr i boligen som du enda ikke har blitt kvitt.

Kontakt OVK dersom du har behov for snarlig og profesjonell hjelp.

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.