8 skadedyr du ikke vil ha i hagen

banner

Bie - Skadedyr i hagen din
Det er ikke alle insekter du ønsker å finne i hagen din. Vi hjelper deg med hvem du burde se opp for og hvem som er velkommen. Flere spiser hull i de grønne bladene, gjør skade på planterøttene og skader frukt og bær. Etter en vår med å rake, plante og rydde i hagen, er det siste du vil at alt skal være forgjeves og ødelegges av noen små skadedyr.

Bier, marihøner, øyestikker og andre insekter gjør mye nytte for hagen din. De kan tilføre næring og spiser insekter som ikke er bra for plantene dine. Sommerfugler og marihøner er ikke bare fine å se på, de gjør også nytte for seg. Men det er ikke alle insekter du har lyst til å finne i blomsterbedet Vi har laget en liste med insekter du ikke vil ha i hagen din.

De 8 vanligste skadedyrene
Bladlusen er oftest grønn eller svart i fargen. Den suger ut saften av bladene og gjør at planten mister viktig næring. Den kan overføre sykdommer som gjør at den kan skade mange planter på en gang. Det letteste er å fjerne bladlus ved bruk av en kraftig vannstråle

Kålorm spiser hull i blader, og spinner små kokonger og kan lime sammen kantene på bladet. For å fjerne de er det letteste å samle de sammen for hånd.

En veksthusspinnmidd kan drepe planter på kort tid, de går til angrep på bladene. Midden misliker fuktighet, men liker varme og tørre forhold. For å holde skadedyret unna hjelper det å jevnlig dusje plantene. Har du drivhus, er det viktig å rengjøre dette godt på slutten av sesongen for å forebygge.

Snegler spiser hull i bladene, på blomsten og innimellom også stenglene. De etterlater seg et slimete spor og lever stort sett under jorden.

En liljebille spiser hull i bladene, spesielt bladkantene. Dette skjer som oftest om våren og sommeren. Det som skjer er at blomstene ofte slutter å blomstre og tørker inn. Eggene til en liljebille finner du på undersiden av bladene, og du vil se de i store klynger. For å fjerne de kan de spyles eller ristes vekk på bakken, helst knuse de.

Eitermaur er en rødbrun maur som er vanlig i store deler av Norge. Mauren har brodder som gjør at de stikker når de blir irritert, dette er ikke farlig, men gjør vondt. De oppholder seg under stein, jord og morkent treverk. Eitermauren gjør ikke noe skade i hagen, men er ubehagelige siden de stikker.

En hagetege er lysegrønn og kan skade kulturplanter, som frukt, bær og poteter. Den stikker og suger på skuddtopper, blad og fruktkart. De angriper også plantene slik at de slutter å vokse.

Larven til veksthussnutebillen kan skade planterøttene og utgjør mest skade. De voksne billene gnager på bladene, dette skjer ofte nattestid.

Et skadedyr du gjerne vil ha i hagen din er en løpebille. Dette er et glupsk rovdyr som spiser mange av de andre skadedyrene som finnes i åkre, frukthager, grønnsakhager og blomsterbed. Noen av de spiser også brunskogsneglen. Løpebillen hjelper deg med å holde skadedyrene unna og plenen fin og grønn.

Les mer om mus, bier, maur, møll, fluer og fugler som du også kan finne i hagen.