insekter i juletreet

Disse krypene kan gjemme seg i juletreet

Published by Kommentarer er skrudd av for Disse krypene kan gjemme seg i juletreet

Mens julefreden senker seg, yrer det av liv i det grønne glitrende treet ditt. Finn ut hvordan insektene kan påvirke deg – og hva du kan gjøre for å redusere antall ubudne julegjester. 

 

Det er slett ikke uvanlig at det lever opptil 25.000 småkryp i juletreet ditt. Blant dem finner vi oftest møll, støvlus, midd, trips, veps, spretthaler og edderkopper. I Norge har det også en sjelden gang blitt rapportert om flått rundt treet, men dette er svært uvanlig. Noen ganger vil folk se insekter de mener ligner på veggedyr, men slike skadedyr finnes heldigvis ikke på juletrærne våre.

insekter i juletreet

At juletreet huser så mange levende insekter er langt fra en negativ ting. Dette tyder på at treet er frisk, og at det ikke er blitt kjemisk behandlet. Det er også verdt å merke seg at ingen av dyrene i norske juletrær er farlige.

 

Hvordan sjekke om juletreet har dyr?

 

Det finnes flere måter å sjekke om ditt juletre er bebodd. Dette kan enten gjøres før du drar med deg juletreet hjem, eller etter at du har kjøpt det og satt det i hus eller garasje. Ønsker du å ta en titt før du drar fra utsalgsstedet eller skogen, kan du lyse med lommelykt på trestamme, greiner og barnåler. Kikker du nøye vil du noen ganger se små insekter eller egg som klynger seg til treet. I kulda ute vil alt liv som regel være i dvalemodus, mens innendørsvarmen ofte får liv i småkrypene igjen. Likevel vil de som regel holde seg til treet for å overleve, eller dø av seg selv på grunn av ugunstig klima.

 

Skal du sjekke treet ditt inne, kan du for eksempel plassere et hvitt laken på gulvet eller bakken. Sett treet midt på, hold godt fast i stammen og dunk det hardt opp og ned mot underlaget. Da vil som regel mange av dyrene falle av, og du kan se dem bevege seg eller ligge stille på lakenet.

 

Problemer som kan oppstå rundt insektene i juletreet

 

Selv om ikke insektene er farlige, kan de likevel skape problemer. Det har seg nemlig slik at visse nordmenn kan være allergiske mot noen av dyrene. Midd er nok det vanligste insektet å reagere på. Dersom en har alvorlig middallergi kan i visse tilfeller oppleve tett og rennende nese, allergiske øyereaksjoner og i få tilfeller eksem.

skadedyr i juletre

Spesielt barn er utsatt for denne type allergi, og dersom noen i familien er svært sensitive mot midd vil det være lurt å forsøke å redusere dyrelivet i juletreet før det pyntes. Eventuelt kan man gå til innkjøp av et kunstig juletre.

 

Hvordan bli kvitt ubudne julegjester

 

Bankemetoden fjerner utvilsomt mange dyr. Det finnes også et par andre triks. Dette kan du gjøre for å redusere insektbestanden i treet før det settes opp og gjøres juleklart.

 

1. Gi treet en god dusj

For mange er vasking av juletreet en kjærkommen tradisjon. Flere sverger til at dette ikke bare fjerner insekter, men også gjør treet blankere og finere. Noen velger å bruke høytrykkspyleren for å få et skinnende rent juletre. Andre setter det opp i dusjen og skylder det godt med kaldt vann.

 

2. La treet tørke og bli varmt i garasjen

Dersom du ikke vil ha med insekter inn i stua kan du la juletreet bli tørt og varmt i garasjen før du setter det på sin rette plass. Her vil krypene yre til liv. Etterpå vil du enkelt kunne riste de av stamme og grenerog støvsuge de opp fra bakken. Velkommen til et betydelig mindre levende juletre i hus! Pass bare på at stammen får vann så snart som mulig.

juletre med insekter

3. Rengjør rundt treet titt og ofte

Når treet er på plass kan det være lurt å støvsuge ved foten av det et par ganger i uken. Dette vil både fjerne barnåler på avveie, samt småkryp som faller ned. I tillegg vil du også ha et område som er klart for pakker i bøtter og spann når den tid kommer, uten at du må ta i et skikkelig rengjøringstak.

 

4. Unngå innsektsmidler og spray

Husk at innsektsmidler ikke hører hjemme på juletreet som skal stå inne i boligen. Slike midler er ofte sterke, og passer særdeles dårlig rund levende lys og varme. Med insektsspray på juletreet blir det raskt brannfarlig.

 

Julestemningen ødelagt av skadedyr?

 

Dersom du opplever skadedyr i hjemme rundt juletider, kan det raskt sette en demper på stemningen. Oslo Veggdyrkontroll stiller opp for deg slik at du kan feire høytiden med de gjestene du selv inviterer, ikke ubudne krypdyr. Ta kontakt med oss for god hjelp og assistanse.

 

 

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.