Hvordan forebygge skadedyr

Slik forebygger du mot vanlige skadedyr

Published by Kommentarer er skrudd av for Slik forebygger du mot vanlige skadedyr

Er du utsatt for veggedyr, sølvkre eller kanskje rotter? Dette er landets vanligste skadedyr og tipsene til hvordan du kan forebygge mot dem.

 

Selv om det for mange fremdeles er tabubelagt å ha fått skadedyr i hus er du ikke alene dersom du har opplevd det. Ifølge Folkehelseinstituttet trenger mange nordmenn hvert eneste år hjelp til å bekjempe ulike skadedyr. Det varierer hvilken type skadedyr som besøker folk flest, men én ting er sikkert – det er ikke alltid lett å bli kvitt dem.

Med andre ord er det tid, ressurser og penger å spare på å forebygge – fremfor å fjerne. Ofte kan dette gjøres ved hjelp av enkle tiltak. Enkelt sagt kan vi si at skadedyr generelt kan forebygges mot ved hjelp av 6 enkle trinn.

 

1. Reduser hjemmets fuktighet

2. Påse at skadedyrene ikke finner enkle matkilder hos deg

3. Steng skadedyrene ute av boligen

4. Fjern eller sperr av steder skadedyrene kan oppholde seg innendørs

5. Fjern eller sperr av steder skadedyrene kan oppholde seg utendørs

6. Pass på hva du tar med deg hjem fra reiser

 

Enkelt i teorien, men i praksis kan det være lurt å vite litt mer konkret hva en bør gjøre for å forhindre invasjon av spesifikke typer skadedyr. I Norge er det stadig de samme som topper listene. Her er 5 skadedyr som gjerne tar seg turen inn i din bolig, samt gode måter å forhindre disse ubudne gjestene.

 

1. Veggedyr

Denne lille rakkeren var faktisk nesten utryddet i Norge på 50-tallet, men nå er veggedyret tilbake i stort omfang. Disse er spesielt irriterende å få i hus da de suger blod og gir bitt som kan irritere huden. De spres gjennom innbo, møbler, sengetøy og reisebagasje og er vanligst å se på seder hvor mange mennesker kommer og går. Hotell, studenthjem, campinghytter og herberger kan gjerne pådra seg skadedyret, og fra slike områder blir de gjerne med deg hjem.

Ønsker du å forebygge mot veggedyr, bør du være varsom hva gjelder kjøp av brukte møbler og annet innbo, samt alltid passe på bagasjen din på reise. Sjekk overnattingssteder, undersøk senger og andre møbler; lys opp hjørner og kroker med lommelykten på telefonen din. Ser du ingen spor kan du åpne kofferten, men dersom du ønsker å være ekstra forsiktig kan denne holdes lukket når du ellers ikke skal hente ut klær og andre gjenstander – og gjerne stå på badet. Ta en god sjekk når du kommer hjem, og pakk ut i nærheten av fryseren. Sjekk alle plagg, og dersom det er tegn på veggedyr bør alt fryses ned i et par dager slik at skadedyrene dør.   

 

Veggedyr i møbler

 

Det er også mulig å leie fryserom hos skadedyrbekjempere. OVK har store fryserom hvor klær kan fryses i 2 døgn ved -40 grader for å ta knekken på alle stadier av veggedyrene. Da er det sikkert at du blir kvitt problemet dersom du har tatt med deg en ubuden feriegjest hjem.

Bor du i en leilighet kan det også være lurt å sørge for at rørgjennomføringer er tette med silikon. Da hindres spredning av veggedyr mellom leiligheter. Påse at radiatorrør som går gjennom soverom spesielt er tettet igjen. Selv om du ikke har tatt med veggedyr hjem fra ferie betyr ikke det at naboen din er fri for skadedyrene.

 

2. Sølvkre

Sølvkre er veldig vanlig i norske hjem, og sees ofte på bad, kjøkken og vaskerom. De trives der det er høy fuktighet, spiser muggsopp og kan faktisk være en indikasjon på fuktskader. De lever kun innendørs i Norge, er aktive gjennom hele året, men gjør relativt liten skade.

 

Veggedyr liker fukt

 

For å forebygge mot sølvkre er det naturligvis lurt å redusere fuktigheten i utsatte rom. Kanskje må ventilasjonen på badet bedres, eller kanskje det holder med å øke temperaturen på varmekablene. Hull og små sprekker kan det også være lurt å tette igjen slik at sølvkre ikke får så mange steder å gjemme seg. Støvsug også regelmessig slik at du blir kvitt dem med en gang de stikker hodet frem, før de rekker å formere seg.

 

3. Skjeggkre

Skjeggkre sprer seg nå rundt om i landet vårt i rekordfart. Det er faktisk ikke uvanlig at boliger får tusenvis av skadedyret i hus uten å legge merke til det. Du kan få skjeggkre i hjemmet gjennom byggematerialer og andre elementer, gjennom produkter pakket i pappemballasje, gjennom bagasjen din, fra tilstøtende leiligheter eller hjem og ved å ta de med fra offentlige bygg og kontorer.

Skjeggkre er motsatt av sølvkre. De liker nemlig svært godt tørre og varme steder, og dermed hjelper det lite å påse at det er tørt i hjemmet. For å forebygge mot dette skadedyret som ofte viser seg vanskelig å bekjempe må du dermed foreta deg andre tiltak.

 

Skjeggkre liker bøker

 

Da skjeggkre sprer seg gjennom eksterne elementer og ved å slenge seg med i bagasje, bør du være oppmerksom når diverse eiendeler blir tatt med hjem. Kofferter, gaver som blir pakket i papp, sekker og bagger som har vært med i offentlige bygg hvor det kan være skjeggkre og byggematerialer som blir kjøpt inn, bør sjekkes nøye før det åpnes i hjemmet. Skjeggkre kan overleve på cellulose som du finner i papir og papp, så pass gjerne ekstra godt på produkter pakket inn i dette. Pakk opp slikt utenfor husets fire vegger dersom det er mulig.

Slik som med veggedyr kan det også være lurt å sikre tette rørgjennomganger mellom boenheter. Da kan en forhindre eventuell spredning fra naboer.

 

4. Mus og rotter

Det er få som ønsker mus og rotter velkomne inn i hjemmet – og de som gjør det har som regel skaffet seg disse som tamme kjæledyr. Gnagere er aldri å trakte etter i vill tilstand da de gjerne kan ta med seg bakterier og smittefare. Dersom det er ønskelig å sikre boligen mot slike skadedyr vil det først og fremst være viktig å påse at det blir vanskelig å ferdes inn og ut.

Kritiske punkter i hjemmet, som nederste del av husveggen og overgangen til grunnmuren er viktig å sjekke. Eventuelle glipper bør alltid tettes godt igjen. Dersom du har kabler eller ledninger som går gjennom husveggen, bør det selvsagt også tettes her. Musebånd og børstelister kan du vurdere å installere som enda et hinder og hagen bør holdes ryddig.

 

Mus og rotter gjemmer seg i ved

 

Ligger det store hauger med planker eller ved stablet opp etter veggen, gir du rotter og mus et godt gjemmested. Vokser gresset høyt inntil huset kan de også enklere ferdes her uten at du oppdager det. Søpletønner bør tømmes regelmessig og gjerne vaskes et par ganger i året for å minske lukten av matrester. Komposthauger bør også sikres mot gnagere ved å legges i en tett kompostbinge. Til sist kan det være lurt å sørge for at trær som vokser inntil boligen trimmes slik at grener ikke blir en passasje for rotter og mus inn til ventiler eller vinduer.    

 

5. Kakerlakker

Kakerlakker er kanskje et skadedyr mange forbinder med varmere strøk i syd, men de er vanlige også her i Norge. De regnes som et alvorlig skadedyr da de spiser alt mulig og er svært aktive om natten. Dette skadedyret spres lett med matvarer, klær og importerte produkter fra utlandet. De trives best der det er mindre rent, og kan oppdages ved sluk eller søppel. De liker seg i varme områder hvor det er enkel tilgang på mat og vann, så kjøkken og bad er å foretrekke for kakerlakken.

Det kan være veldig tungvint å bli kvitt kakerlakker dersom de først har kommet i hus. For å forhindre at de bosetter seg hos deg bør du passe på hva du tar med deg hjem av mat, klær og andre gjenstander, spesielt fra utlandet. Sjekk bagasje og varer du mottar nøye, og er du usikker bør dette legges i fryseboksen et par dager.

 

kakerlakker liker matrester

 

Siden kakerlakken alltid er sulten vil det også være lurt å holde det ryddig og rent hjemme. Sikre matvarene dine godt i lufttette beholdere, ikke la matrester bli liggende ute lenge, skaff deg en søppelbøtte med lokk og fei opp smuler som ramler på gulvet.

Husk også at kakerlakker lett sprer seg mellom ulike boenheter dersom man lever tett. Ventilasjoner og rørgjennomføringer kan enkelt infisere en hel blokk med skadedyrene, så sørg for at alt er godt tettet igjen når det kommer til slike åpninger.

 

Be om hjelp dersom problemet først oppstår

Har du vært så uheldig å pådra deg skadedyr kan det lønne seg å få hjelp av en ekspert før problemet blir stort og uhåndterbart. En skadedyrbekjemper kan også være med på å sikre hus. Er du derfor usikker på om ditt hjem er sikkert mot skadedyr kan du kontakte en lokal skadedyrbekjemper.

Vi i Oslo Veggdyrkontroll stiller opp for deg med godt rustede skadedyrbekjempere og mye kunnskap. På den måten blir vi kvitt problemet raskt og effektivt. Ta kontakt med oss i dag for god service og smarte tiltak.

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.