Rotter og mus i vinter

Ikke la julen bli en fest for rotter og mus

Published by Kommentarer er skrudd av for Ikke la julen bli en fest for rotter og mus

Musevisa er koselig den, men hvor lysten er du egentlig på å dele jula med mus- eller rottefamilier?

 

Mus og rotter er litt som nissen i jula: Uansett hvor hardt du prøver å få øye på dem, ser du dem sjeldent. Nå som det begynner å bli kaldt i lufta trekker de inn mot varmere boliger, og er du riktig uheldig velger de seg ut ditt hjem.

 

Gnagere foretrekker å være i aktivitet om natten når du sover tungt. Derfor må du vite hvilke spor som kan indikere at de er på ferde. Krafsing i vegger og tak, rotteekskrementer og muselort, gnageskader og en vond lukt som minner om ammoniakk kan alle være tegn på at du har rotter eller mus i hus. Dersom du ser dem på dagtid kan det tyde på at problemet er stort. Så hva bør du gjøre for å unngå er slikt problem i jula? Og hvordan skal du takle det dersom gnagerne finner en vei inn til deg?

 

1. Ikke hell matfett i toalettet

 

I jula fråtser vi i herlige retter og god drikke, men med så mye matlaging blir vi ofte sittende med en del fettrester. Da er løsningen for mange å dumpe det flytende fettet i toalettet, spyle ned og fjerne problemet. Men hjelper egentlig dette?

Rotter i jula

Når matrester og fett havner i kloakken blir det et realt koldtbord for rottene som lever der nede. De vokser seg store og fete på julematen vår, så rottebestanden der nede er i stor grad avhengig av oss mennesker for å overleve. Jula er en ordentlig luksus for kloakkrottene, og de formerer seg i stor grad. I løpet av et kort år kan et rottepar og deres unger skape rundt 1000 nye rotter. Når de blir for mange vil det etterhvert bli trangt om plassen i kloakken. Da kan behovet for å bevege seg til andre bosteder melde seg. Er du riktig så uheldig kan rottenes nye bo bli ditt hjem.

 

Pass derfor alltid på å kaste matfett i søpla. Vent til det stivner og skrap det ut i matavfallet, eller hell over flytende fett i en melkekartong og kast det i restavfallet.

 

2. Kvitt deg med matrester på en fornuftig måte

 

Andre matrester er det også lurt å kvitte seg med forsvarlig. Dersom du har kompost utenfor boligen bør den være i en tett kompostbinge. Frukt eller bær som vokser i hagen bør ikke bli liggende og tiltrekke seg skadedyr. Setter du ut mat til småfuglene i vinter gjør du også lurt i å holde øye med hvor mye som faller på bakken. Fjern restene regelmessig, hvis ikke kan også dette tiltrekke gnagere.

matrester rotter

Innendørs kan det også være lurt å påse at matrester og smuler blir fjernet. Er du så uheldig å ha fått mus og rotter i hus vil de da ha mindre å spise på, og forhåpentligvis holde seg borte fra områder hvor du tilbereder mat eller spiser måltidene dine.

 

3. Sperr innganger for gnagerne

 

Det er selvfølgelig også alltid fornuftig å ta seg en runde både inne og ute før vinteren kommer ankommer for fult. Det er på denne tiden at smådyr trekker inn mot varmere husly. Mistenkelige hull, sprekker i grunnmuren rundt kloakk og vannrør og trær med overheng av grener over tak er alle mulige inngangspartier for mus og rotter.

steng døra for rotter og mus

Pass på å dekke til det du kan. Husk at mus og rotter kan smyge seg inn i svært smale sprekker. Du bør også sjekke ventiler og luftekanaler et par ganger i året. Dersom det ikke er gitter der fra før, bør det legges på baksiden av ventilene. Kjellervinduer bør være intakt og i våtrom skal alle sluk ha en rist som sitter godt fast.

 

4. Kontakt en skadedyrbekjemper

 

Det er selvfølgelig alltid mer gunstig å forebygge mot skadedyr enn å måtte bekjempe dem. En skadedyrbekjemper kan være med på å sikre hus, og dersom du er usikker på om ditt hjem er mest mulig gnagersikkert, kan du kontakte en lokal skadedyrbekjemper.

mus og rotter i jula

Har du først vært så uheldig og fått rotter eller mus i hus, kan Oslo Veggdyrkontroll kontaktes slik at du effektivt får bukt med problemet. Vi har lang erfaring med både sikring av hus, samt bekjempelse av skadedyr som rotter og mus.

Ta kontakt med oss i dag for god service og smarte tiltak.

 

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.