kløe og utslett

Rart utslett og kløe? Dette kan være årsaken

Published by Kommentarer er skrudd av for Rart utslett og kløe? Dette kan være årsaken

Har du noen gang sovnet og våknet med en uforståelig kløe? Eller kanskje du har fått et uforklarlig utslett på kroppen? Som oftest er dette helt ufarlig, men vi vil likevel gjerne finne årsaken bak. Det finnes utallige årsaker til at kroppen reagerer med utslett og/eller kløe. Vi har sett på noen av de tilfellene som forekommer oftest hos nordmenn.

Allergisk reaksjon

En klassisk allergisk reaksjon vil som regel innebære kløe eller utslett. Dette forekommer når kroppen får i seg stoffer den ikke tåler. Allergiske reaksjoner kan komme av blant annet mat, vepse- og bistikk, pels, pollen eller midd. Kontakteksem er også en type allergisk reaksjon der huden reagerer på ting som ulike stoffer, kjemikalier og innhold i parfymer, vaskemidler, såpe eller lignende.

 

Insektstikk

Får du noen ganger kløende flekker eller hevelser i huden? Da er det som regel insektstikk. Stikkene varierer i størrelse og utseende. Opplever du slike stikk på sommerstid vil det etter all sannsynlighet være mygg, bier, veps eller maur som er synderen. De aller fleste insektstikk er ufarlige og forsvinner som oftest i løpet av 1-3 dager.

 

Soleksem

Soleksem er en allergisk reaksjon på hud som tåler dårlig å utsettes for sollys. Huden på disse solberørte områdene vil preges av utslett eller plagsom kløe. Selve årsaken til soleksem er ukjent, men vi vet at lys hud er mer utsatt en andre hudtyper. Soleksem kan utløses av kremer, parfyme, sollys alene eller andre legemidler, vær derfor obs på dette om du planlegger en dag i solen. Det er beregnet at rundt 10-15 prosent av befolkningen i Norden er plaget av soleksem.

 

Les også: forebygging mot de vanligste skadedyrene.

 

Skabb

Mest utbredt blant unge mennesker, er skabb – en hudsykdom som gjør at man plutselig får en plagsom kløe som vil oppleves mest intenst om natten. Sykdommen skyldes skabbmidd som graver seg ned i huden og legger egg. Det starter med kløende, røder prikker. I visse tilfeller vil det også dannes små blemmer, etterfulgt av skorper som følge av kløing. Reaksjonen vil ikke vise seg før tre til fem uker etter at man er smittet.

 

Veggedyr

Våknet med kløe og rart utslett på kroppen etter en god natts søvn? Da kan det hende det er veggedyr på ferde. Det vil dermed ikke være så dumt å ta en gjennomgang av sengen og andre møbler i hjemmet. Hvis du opplever irritert hud, utslett og kløe kan det være seg slik at du har fått veggedyr i hus. Veggedyr lever av å suge blod og finnes over hele verden. De er små insekter som ikke kan fly, de sprer ikke noe form for lukt, har en rødbrun farge og oval kroppsform. Veggedyrene bosetter seg blant annet i vegger, madrasser og klær. De siste årene har vi opplevd en stor økning i forekomst av veggedyr i norske boliger. Årsaken til at disse nesten usynlige dyrene bosetter seg i hjemmet ditt varierer, men veldig ofte har du dratt krypene med hjem fra ferie i utlandet.

 

Mistenker du at det er skadedyr som er årsaken til irritert hud, utslett eller kløen?

 

Ta kontakt med Oslo Veggdyrkontroll for en befaring! Dette bør du gjøre så snart du har en mistanke. Dermed kan vi avkrefte forekomsten eller iverksette nødvendige tiltak for å bli kvitt de ubudne gjestene.

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.