visning

Se alltid etter dette når du er på visning

Published by Kommentarer er skrudd av for Se alltid etter dette når du er på visning

Se for deg følgende: du har kjøpt drømmeboligen, dere har akkurat overtatt nøkkelen til deres nye hjem og skal endelig klirre med glassene for et nytt kapittel. Dere er på en sky, men dessverre kommer den brutale realiteten raskere enn dere trodde. Hvorfor? Fordi dere sjekket ikke det dere skulle grundig nok på visning. Så er du en av dem som skal tilbringe tiden fremover på visninger? Da anbefaler vi at du leser videre.

 

Listen er lang over hva du bør se etter og hvilke spørsmål du bør stille til megler når du er på visning. Noen mener at man alltid må ha med en fagkyndig som kan vurdere boligen, men de færreste benytter seg av en. Desto viktigere er det å ha med seg en sjekkliste, og være obs på flere faktorer, bla. de vi nevner i denne artikkelen. Vi kan vel si først som sist: ikke la deg blende av rene og flotte overflater.

Elektriske anlegg

stikkontakt

Det elektriske anlegget er særdeles viktig å sjekke. Når du skal sjekke det på visning er det viktig å både ta for seg stikkontaktene, ledningene og selve sikringsskapet. Et dårlig tegn på stikkontaktene er hvis det er brennmerker rundt eller på selve stikkontakten. Når du tar en titt i sikringsskapene kan du legge hånden på sikringene og kjenne etter om de er for varme. Er de det, kan det bety at det er for høy belastning på kursene. Automatsikringer med vippefunksjon tilsier at det er oppgradert i nyere tid, og er å foretrekke fremfor skrusikringer. Sjekk ledninger rundt om i huset at de er hele, uten hull og sprekker.

 

Våtrom

På visning er det mange som vier ekstra oppmerksomhet til våtrommene, noe som er forståelig da brorparten av eierskiftesaker omhandler nettopp våtrom. Det vanlige er å åpne krana og la vannet renne litt for å sjekke trykk og sluk, men det er mye mer en bør holde et øye med. Se etter spor av sopp rundt badekar og dusj. Beveger vi oss mot kjelleren er det et par viktige ting å huske på. Den klassiske «kjellerlukten» kan være et tegn på fuktproblem som gir gode forutsetninger for mugg- og svertesopp. Insekter og andre skadedyr trives best der de har tilgang på næring, riktig temperatur og fuktighet. En «frisk» kjeller skal i utgangspunktet ikke ha sølvkre, insekter, borebiller eller lignende skadedyr.

 

Vinduer og dører

Vinduer og dører kan lett lure deg med et pent malingsstrøk og fint utsyn. Som på alle punkter, vær nøyere enn alle andre. Kjenn etter om det trekker fra vinduene. Dersom det gjør det, er det et tegn på dårlig isolasjon som kan det føre til fuktighet i huset og på vinteren – skyhøye strømregninger. Det samme gjelder dørene, føl etter om det trekker og se etter sprekker i kantene. Er det dobbeltvinduer skal du sjekke om det er kondens eller fuktighet mellom glasslagene, som kan indikere at de er punkterte. Som med alt på visning: sjekk at det fungerer. Test alle vinduer og dører ved å åpne å lukke et par ganger, og legg merke til om det kommer knirking eller andre lyder.

 

Utendørs

utendørs

Uansett om du skal kjøpe hus eller en leilighet i bygård/blokk, sjekk utvendig. Legg merke til sprekker og hull i grunnmur, samt overgangen fra grunnmuren til resten av huset. Slike hull og sprekker er ypperlige innganger for rotter og mus, og skal tettes med gitter eller lignende. Har huset veranda, terrasse eller platting anbefaler vi at du spør litt rundt disse. Ta gjerne en ekstra runde rundt huset og hold et høye med drenering, takrenne, vinduer og generell fasade. Er leiligheten i en eldre bygård eller blokk er det viktig å spørre om hva felleskostnadene går til, hvilke planer styret har for det som eventuelt må fikses og om det eventuelt vil øke de månedlige felleskostnadene.

 

Det å kjøpe bolig er for de aller fleste den største investeringen i livet. Uansett om dette er din første bolig eller ikke, bør sjekklisten være den samme. Vær kritisk, ikke vær redd for å spørre megler, og hvis du har mulighet, ta med en fagkyndig som kan hjelpe deg. Har du nettopp kjøpt bolig og du mistenker at det er skadedyr i hus, ta kontakt med Oslo Veggdyrkontroll AS i dag.

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.