Brødbille – stegobium peniceum

banner

Brødbiller

Hva er brødbiller?

Brødbillen var et kjent skadedyr i Egypt 2500 år f.Kr, og var etter dette lenge å finne i skipskjeks og kavringer på fartøy. Slik ble den spredt over det meste av verden. I dag dukker billene opp i tørre brødprodukter og kryddere med lang lagringstid.

 

Hvordan ser brødbiller ut?

Brødbiller er 2-3 mm lange. Kroppen deres er rødbrun, og man kan skille denne billen fra den ganske like tobakkbillen, ved å se etter utstående hår og striper på kroppen. Antennene som stikker ut fra hodet har tre endeledd.

Larvene er gulhvite og formet som en U når de ligger inne i matvarene dine. De blir opptil 5 mm lange.

 

Hvordan oppfører brødbiller seg?

På tre korte uker legger en brødbillehunn omlag 100 egg. Disse kan legges hvor som helst, men det er vanligst for brødbillehunnen å legge dem i varer som tidligere har blitt angrepet.

Larvene er svært aktive, og på evig leting etter næringsstoffer. De kan trenge inn gjennom små sprekker i pakninger på kjeks for å spise. Selv om larvene jakter på mat kan de likevel leve i over en uke uten noe næring.

Larvene lager skjulte ganger i produktene de livnærer seg på. Etterhvert blir de tykkere og beveger seg mindre, før de havner i puppestadiet. Man legger ofte ikke merke til at man har brødbiller hjemme før de vokser og får vinger. Da vil de kunne fly mot vinduene på kjøkkenet, eller lyset i taket, gjerne i stort antall.

Utviklingen fra egg til voksen tar ca. 2-3 måneder. Når billen har blitt voksen kan den leve i rundt 2 måneder. De voksne billene spiser ikke, men er gode flyvere.

 

Hvordan vet jeg om jeg har brødbiller hjemme?

Skadedyret er vanlig å finne i stort sett hele landet, både i bedrifter og privat. De voksne billene er flinke flygere og finnes ofte i vinduskarmer da de flyr mot lyset. Finner du voksne biller her, kan det også tyde på at det finnes larver andre steder.

Larvene gjør stor skade på tørrvarer og vegetabilske matvarer. I visse tilfeller kan larvene også leve i tørket kjøtt og lær, og noen har til og med gjort skade på bøker og papir. Tapet oppklistret med hvetemelsklister kan også bli utsatt for larvene. Dersom tapetet ditt er gjennomhullet – som om noen har skutt på det med haglegevær – kan brødbillelarver være problemet.

Ta en regelmessig titt på tørrvarer i skuffer og skap, og se nøye etter. Larvene er små, og i puppestadiet er de godt kamuflert.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av brødbiller?

Ved å holde områdene man oppbevarer mat tørre og rene, kan brødbiller forebygges noe. Det beste du kan gjøre er å legge maten i lufttette bokser, slik at billene ikke kan lirke seg inn gjennom ørsmå sprekker i papir og kartong.

Brødbiller har behov for ganske høye temperaturer for å formere seg. Å lagre mat på kjølige steder vil derfor kunne forhindre utvikling og spredning av billen. Temperaturen må være under 10 °C for å holde dyrene inaktive, Men det må temperaturer på -10 °C i over en ukes tid til, for å ta livet av alle billene og larvene.

 

Hvordan blir jeg kvitt brødbiller?

Vanlig bekjempelse gjøres mekanisk, ved å støvsuge grundig i kjøkkenskap, på kjøkkenbenken og bak kjøleskap og komfyr. Det er viktig å lokalisere alle steder brødbillen formerer seg, og uskadeliggjøre formeringsstedet. Har det kommet biller i en melpose i skapet, må også alt av mat i nærheten sjekkes.

Om mekanisk behandling ikke gir resultater kan kjemisk behandling benyttes. Her blir biller og larver gasset med en meget giftig gass. Denne type bekjempelse kan kun bli gjort av profesjonelle skadedyrbekjempere.

 

For hjelp til bekjempelse av brødbiller ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll. Vi har egen frysecontainer og tilbyr anonyme biler.