Brunsvart melbille – Tribolium destructor

banner

Brunsvart melbille

 

Hva er en brunsvart melbille?

Brunsvart melbille trives godt i tørrvarer hos private hjem og bedriftslokaler. Den ble først oppdaget i Norge i 1943, og har siden den gang blitt et utbredt skadedyr i landet. Billen vandrer rundt som den vil, og beveger seg enkelt fra leilighet til leilighet i blokker og borettslag. Det holder derfor ikke å kun bekjempe billene i egen bolig, man må ofte også kontakte naboene. Om ikke billen blir fjernet helt, kan den nemlig komme tilbake og infestere rengjorte matskap på nytt.

 

Hvordan ser brunsvart melbille ut?

Brunsvart melbille er 4-6 mm lang. Kroppen har en langstrakt oval form og fargen er glinsende mørkebrun. Den kan minne om en stor melbille. Larvene er 10 mm lange fullt utvokst. De har en glinsende gulbrun farge med mørkere hode, nakkeskjold og bakkroppspiss. På bakkroppspissen finner man to torner.

 

Hvordan oppfører brunsvart melbille seg?

Billen angriper alle former for tørrvarer som havregryn, mel og kjeks, men kan også angripe dyrefôr, sjokolade og diverse frø og nøtter. Det er også observert tilfeller der brunsvart melbille har livnært seg på tørket kjøtt og fisk, samt døde insekter. Billene skiller ut en lukt som setter seg i matvarene og fører til at det meste som blir angrepet av brunsvart melbille må kastes.

Voksne brunsvarte melbiller lever i 3-4 år, og hunnen kan legge egg 2-3 uker etter puppestadiet. Eggene legges i de matvarene billen befinner seg i, og i løpet av levetiden kan hun legge opptil 1000 egg. Disse klekkes etter 1-2 uker. Hvor lang tid utviklingen fra larve til puppestadiet tar, avhenger av temperaturen. Jo varmere temperaturer, jo raskere går prosessen. Ved rundt 30°C tar det omtrent 1 måned, men ligger temperaturen på 20°C kan det ta opptil 2,5 måneder. Når temperaturen er 13°C eller lavere, vil både egglegging og larveutvikling stoppe opp. Hvor lenge puppestadiet varer avhenger også av temperaturen, men tar omtrent 2 uker i normal værelsestemperatur.  Brunsvart melbille kan leve i opptil 2 måneder uten mat.

 

Hvordan vet jeg om jeg har brunsvart melbille hjemme?

Formeringstedet til brunsvart melbille er som regel i en melpose av noe slag, eller andre tørrvarer som har stått ubrukt lenge. Billene kan ha kommet med varene fra fabrikken, eller fra en annen leilighet i nærheten. Man oppdager derfor som regel brunsvart melbille når skapet eller skuffen de angrepne matvarene oppbevares i åpnes.

Fordi brunsvart melbille kan livnære seg på det meste av tørrvarer og animalske stoffer, kan man også finne billen på alle steder det er opphoping av brødsmuler og lignende. Dette kan for eksempel være i en sofa eller et teppe. De har i sjeldne tilfeller også gnagd på skitne tekstiler.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av brunsvart melbille?

Det kan være lurt å putte tørrvarer du kjøper i lufttette bokser eller poser, slik at billene ikke kommer seg ut om de skulle bli med fra fabrikken, eller kommer seg inn utenifra. Vær flink til å støvsuge bort smuler i skuffer, skap, sofaer og på tepper ofte slik at eventuelle biller som kommer vandrende fra naboen ikke finner forholdene gunstige.

Du kommer lagt med et rent og pent kjøkken, men ta gjerne en kikk i tørrvarer som har stått en stund for sikkerhetsskyld.

 

Hvordan blir jeg kvitt brunsvart melbille?

Vanlig bekjempelsesmetode gjøres mekanisk, ved å støvsuge grundig i kjøkkenskap, på kjøkkenbenken og bak kjøleskap og komfyr. Støvsugerposen må deretter behandles med kulde eller varmebehandling slik at billene ikke skal spre seg på nytt. Matvarer som er infiserte behandles på samme måte. Har billen mulighet til å vandre mellom leiligheter må naboene kontaktes, slik at problemet ikke kommer tilbake.

Om mekanisk behandling ikke gir resultater kan man benytte seg av kjemisk behandling. Dette bør gjennomføres av profesjonelle.

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av brunsvart melbille. Vi har egen frysecontainer og tilbyr anonyme biler.