Fleskebille – dermestes lardarius

banner

Fleskebille

 

Hva er fleskebille?

Fleskebillen, også kjent som fleskeklanne, er en åtseleter og lever av kjøtt og fiskerester. I kjøttholdige matrester som holder på å tørke inn liker også fleskebillen å formere seg. De trekker ofte inn i hjemmene våre, og kan da formere seg på skinker, dyrefôr og annen tørr og proteinrik mat. Det er faktisk vanligere å finne fleskebillen innendørs enn utendørs i Norge.

 

Hvordan ser fleskebiller ut?

Fleskebillen blir mellom 7 og 9 mm lang. Kroppen er brunsvart med et grått tverrbånd hvor seks mørke prikker synes godt. Larvene til fleskebillen blir opptil 15 mm lange, er mørkebrune med en gulhvit underside. Disse larvene har sterk hårvekst og er også tydelig leddelt. Ved enden på bakdelen har den to krumme, bakoverbøyde kroker.

 

Hvordan oppfører fleskebiller seg?

For at larvene skal få næring legges eggene til fleskebillen på gammelt kjøtt. De voksne billene spiser selv noe av næringen før de legger egg. Billene legger egg fra tidlig sommer til utpå høsten, og hvor mange egg som legges avhenger av billens tilgang på væske.

Er forholdene dårlige vil små larver dø tidlig. De trenger mat med mye vanninnhold, og fuktig luft for å trives som små. Derfor er kost med mye fett ofte å foretrekke for fleskebillen som legger egg. Larvene er rastløse frem til de kommer i puppestadiet. De prøver å unngå forpupping i matvarer, og søker heller sprekker og hull. Noen ganger kan de gnage seg inn i treverk, papp, papir og tøy for å oppnå dette.

Voksne fleskebiller må overvintre for å formere seg. Om våren søker de ut mot lyset før de har parret seg. Våren er derfor også spredningstid for fleskebiller. Får den en kroppstemperatur på over 22 grader vil den kunne fly, og kan på den måten komme inn gjennom åpne vinduer. Luktesansen til fleskebiller er svært god, og det er slik den finner næring.

 

Hvordan vet jeg om jeg har fleskebiller hjemme?

Fleskebiller liker menneskeprodukter som tørrfisk, fenalår og fleskeskinker. Den kan også få næring fra brød og brødsmuler, og er derfor ikke uvanlig på kjøkkenet eller andre steder mat oppbevares. Har du et rom tilegnet store mengder mat kan du stå i fare for å få relativt mange fleskebiller. I Sør-Norge kan man få problemer med fleskebiller i tørrfisklagere, men andre steder i landet som driver pelsdyrgårder eller har kraftsiloer kan også oppleve fleskebiller som sjenerende.

Billene kan gjøre stor skade på mat og treverk, og oppdages derfor ofte når skadene er synlige for det blotte øyet. Finner du store mengder fleskebiller inne kan det være matrester gjemt bort et sted, eller så kan det være at du har et dødt dyr, som mus, i veggen eller gulvet.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av fleskebiller?

Pass på områder hvor mat oppbevares, og sjekk regelmessig at alt er som det skal. Kan du oppholde mat i tette bokser vil dette også kunne forebygge angrep av fleskebiller. Støvsug kjøkkenet grundig, og gå gjerne gjennom skuffer og skap regelmessig for å fjerne brødsmuler og lignende.

 

Hvordan blir jeg kvitt fleskebiller?

Fleskebiller er for mange en naturlig del av våren, og ofte holder det å fjerne de få billene som har kommet seg inn, ved hjelp av støvsuger. Støvsug godt i området hvor billene oppdages, og pass på å få med deg larver og potensielle egg. Bak komfyr, kjøleskap, kjøkkenbenk og under sokkelen på kjøkkenet bør du ta en kikk dersom du ser en fleskebille i huset.

Det er sjeldent behov for kjemisk behandling av fleskebiller. Når dette må gjøres er det som oftest i forbindelse med store matlagre, pelsfarmer og lignende.

 

Har du noen spørsmål angående fleskebiller? Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll så hjelper vi deg så godt vi kan.