Museumsbille

banner

Museumsbille

Hva er en museumsbille?

Museumsbillen trives innendørs, og gjør som regel liten skade. Tidligere har den vært en stor plage for muséer i inn- og utland, og her kan den fremdeles gjøre skade på insektsamlinger og utstoppede dyr.

 

Hvordan ser museumsbillen ut?

Museumsbillen er 2,2 – 3,6 mm lang. Den er eggformet og svart eller brunsvart i fargen. Samtidig er den dekket med små hvite og okerfargede skjell, slik at den får tre uregelmessige tverrstriper på kroppen, samt tre lyse flekker bakerst på halsskjoldet. Skjellene som dekker kroppen til billen slites fort bort, og billen vil etterhvert virke mer ensfarget svart.

 

Museumsbillelarven er mellom 4 og 5 mm lang. Den er bredest bak midten av kroppen, gulbrun og veldig hårete. Hårene til larven har en forsvarsfunksjon som minner om små malerkoster.

 

Hvordan oppfører museumsbillen seg?

Får du museumsbiller i hus vil nok larvene aller helst spise døde fluer, men i noen tilfeller kan de angripe ullklær eller pels. De voksne museumsbillene får næring fra blomsternektar. Om sommeren parrer museumsbiller seg i blomster når solen skinner. Når hunnen skal legge egg søker hun mørkere steder, og det er gjerne da hun trekker inn. Her er det også ofte lett å finne mat til larvene. Hun legger gjerne mellom 21 – 23 egg, men det har blitt observert så mange som 35 egg fra en hunbille. Det tar omlag ett år før et museumsbilleegg blir fullvoksen bille.

 

Sør i landet vårt er museumsbillen svært vanlig, og her finner du den både inne og ute. I Nord har du den inne, men det er usikkert om den trives noe særlig utendørs i det kjølige klimaet.

 

Hvordan vet jeg om jeg har museumsbiller hjemme?

Da museumsbillen gjør mest skade på muséer kan det være vanskelig å oppdage dem hjemme. I noen tilfeller vil de som sagt angripe klær i ull eller pels, så dersom du merker skader på slike produkter bør du se etter larver der du lagrer klærne dine. Hullene etter disse larvene vil ofte være mer spredt rundt på plagget enn hull etter for eksempel klesmøll. I tillegg kan du ofte finne tomme larvehuder som avslører om det er museumsbillelarver som har gjort skaden.

 

På loftet kan det hope seg opp med museumsbiller, da det her kan være lett for larvene å få i seg næring fra andre døde insekter. Det er også mulig for larvene å komme seg inn i huset fra fuglereder i luftventiler, under takstein eller fuglekasser.

 

Museumsbiller var langt mer vanlig å finne før enn det de er nå. Likevel kan de dukke opp i hjem over hele landet. Det er vanligst å oppdage museumsbiller i vinduskarmen da de voksne billene flyr mot lyset. Det er utendørs de voksne billene får i seg mat – og derfor vil de forsøke å komme seg ut etter larvestadiet. Museumsbiller biter ikke mennesker, men kan være sjenerende i stort antall, og larvene kan gjøre skade på klær du er glad i.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av museumsbiller?

Ved å sørge for at det er få døde insekter i huset, og da kanskje særlig på loftet, vil du gjøre det vanskelig for larvene å få i seg nok næring til å overleve. Når du tar husvasken kan det være en idé å stikke innom loftet dersom du har det, og sjekke om det også må støvsuges.

Da larvene kan komme seg inn i huset gjennom fuglereder i luftventiler eller reder under takstein kan det være lurt å vurdere å fjerne slike reder.

 

Har du klær på loftet som du ikke bruker hele året bør disse pakkes godt inn, slik at larvene ikke kommer til her.

 

Hvordan blir jeg kvitt museumsbiller?

Museumsbiller gjør som regel svært liten skade, og det skal ikke være vanskelig å bli kvitt dem. Ved å støvsuge både næringskilden samt billene og larvene selv, kan du raskt få bukt med problemet. I visse tilfeller vil det bli behov for kjemisk behandling av museumsbiller, og da må skadedyrsbekjempere kontaktes.

 

Har larvene gjort skade på klær bør disse ristes ute og varmebehandles med en temperatur på 60 grader. Kjernetemperaturen i plaggene bør bli høy, så dersom du har en badstue kan de spres utover her. Eventuelt kan du kokvaske klærne og kjøre de gjennom tørketrommelen. Frysing vil trolig ikke hjelpe, da larvene overvintrer utendørs i norsk klima.

 

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av museumsbiller. Vi har god kunnskap og tilbyr anonyme biler.