Pelsbille – Attagenus Pellio

banner

Pelsbille

 

Hva er en pelsbille?

Pelsbiller lever av tørket dyremateriale som fjær, skinn, pels, ull og døde insekter. Den er svært vanlig ute i naturen og er å finne i nesten hele landet. På sommeren spiser pelsbillen pollen og nektar fra blomster, og legger egg der larvene vil ha tilgang på mat, for eksempel i musebol, fuglereder og tørre dyrekadaver. De er gode flyvere, og kommer seg derfor inn i boliger gjennom åpne vinduer på sommeren, eller gjennom bygningens ytre konstruksjoner fra fuglereir og lignende.

Pelsbiller forekommer langt sjeldnere enn den beslektede brune pelsbillen.

 

Hvordan ser pelsbillen ut?

Pelsbillen er 3,5-5,5 mm lang og har en oval form. Den er mørkebrun til sort i fargen, og på ryggen har den to hvite flekker. Slike flekker finner man også igjen på bakkanten av brystskjoldet, og gjør med det pelsbillen lett gjenkjennelig.

Larvene til pelsbillen blir opptil 1 cm lange. Den er brun i fargen med bånd av mørke bakoverrettede hår. Larven er bredere foran enn bak, har en penselformet hårdusk på bakkroppspissen og er ofte bøyd i formen.

 

Hvordan oppfører pelsbillen seg?

Larvene til pelsbillen spiser alt av tørket dyremateriale, fra døde, inntørkede innsekter og gnagere til ull og silke. Den kan også livnære seg på kornprodukter og frø, men kun om det ikke finnes bedre alternativer. Dette er ikke en kresen larve. Også gjenstander som kun inneholder elementer av tørket dyremateriale kan bli angrepet. Gulvsprekker, lister og kriker og kroker i skap og skuffer der smuler av næringen til larven kan hope seg opp, er også steder larven kan oppdages.

Pelsbillelarven skifter hud flere ganger før den når puppestadiet, og har vanligvis en utviklingssyklus på ett år.

 

Hvordan vet jeg om jeg har pelsbiller hjemme?

Voksne pelsbiller lever kun av pollen og nektar, så det er larvene som utgjør et problem innendørs. Larvene gjør ofte skade på skinn, pelsverk, utstoppede dyr, insektsamlinger og ulltekstiler, som vises i form av hull. Det er ikke helt klart om larvene livnærer seg på tørre matvarer, eller om de kun lever av eventuelle døde insekter som befinner seg der, for eksempel i kornlagre.

Selv om du finner noen biller eller larver i hjemmet, vil det ikke automatisk si at du har blitt angrepet av pelsbiller. Pelsbiller forviller seg ofte innendørs gjennom åpne vinduer, og det er dermed ikke sikkert at de har etablert seg. Saken blir en annen om larvene eller billene opptrer i hopetall, og i de tilfellene man har mange gjenstander som er utsatt for skadedyret – for eksempel mange utstoppede dyr.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av pelsbiller?

Som med mange andre skadedyr, trives pelsbillen steder den kan gjemme seg bort, som i skap, skuffer, sprekker og på loft. Det er derfor viktig å ta en kikk på rundt om i boligen innimellom for å forsikre seg om at det ikke er noe som har tatt bolig der. Regelmessig støvsuging av kriker og kroker, slik at det ikke samler seg smuler larvene livnærer seg på, er også lurt.

Dersom fugler har lagt rede inntil eller i husets konstruksjon, bør disse vurderes fjernet, da billene enkelt kan komme seg inn derfra.

 

Hvordan blir jeg kvitt pelsbiller?

Bekjempelsesmetoden foregår mekanisk, gjennom grundig støvsuging av gulvsprekker, langs lister og lignende. Støvsugerposen må fryses eller kastes etter bruk. Gjenstander som har blitt angrepet må enten kastes eller behandles, avhengig av skadeomfanget. Inventar og tekstiler som er angrepet kan behandles med kulde eller varmebehandling, men om gjenstanden ikke tåler dette kan det i visse tilfeller holde med risting og børsting.

Kjemisk behandling kan fungere, men larvene er motstandsdyktige mot visse kjemiske midler. Dette må derfor utføres av en profesjonell skadedyrbekjemper.

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av pelsbiller. Vi har egen frysecontainer og tilbyr anonyme biler.