Sølvkre – leppisma saccharina

banner

Utseende

Sølvkre endrer farge i løpet av levetiden, hvit, brun, grå, blå, og sølv. I alle stadiene er fargene metalliske av utseende. Sølvkre er dråpeformede insekter som vanligvis er mellom 7 og 12 mm lange. Baksiden av sølvkre har tre distinktive følehorn.

Atferd, kosthold og vaner til sølvkre (sølvfisk)

Sølvkre trives i de fleste klima, men foretrekker å bo i mørke, fuktige områder som kjellere, loft, kjøkken og bad. De er spesielt tiltrukket av papir og fuktige tekstiler.

Sølvkre lever av karbohydrater, særlig polysakkarider som for eksempel stivelse, lim i bøker. Andre matkilder er silke, lin, døde hudceller, og døde insekter.

Sølvkre er nattaktive og beveger seg svært raskt. De kan være vanskelige å oppdage, og alvorlighetsgraden av et angrep kan lenge gå ubemerket.

Sølvkre overlever i de fleste miljøer men trives best i områder med høy luftfuktighet. Sølvkrenymfer utvikler seg raskere i områder med høy luftfuktighet. En av de beste bekjempelsesmåtene for sølvkre er å kontrollere luftfuktigheten.

Skadetype

Sølvkre er kjent for sine destruktive matvaner. Bøker, dokumenter, klær og tapeter er ofte ofre for sølvkreets matlyst. Sølvkre påvises oftest på kjøkkenet, i vaskerom, på bad og i kjellere. Sølvkre er harmløst som skadegjører på boligen, og det er kun ved større antall at de kan oppfattes som sjenerende.

Bekjempelse

For å bli kvitt sølvkre anbefaler vi at man prøver å redusere fuktigheten først. Kanskje det kan være nok å øke temperaturen på varmekablene på badet, eller bedre ventilasjonen. Det kan også være lurt å tette sprekker og hull på badet for å minimere gjemmesteder.

Hvis du har prøvd å gjøre tiltak, og dette ikke gir ønsket resultat, kan du ta kontakt med oss for hjelp.