Kakerlakker

banner

Kakerlakker

Hva er en kakerlakk?

I Norge har vi seks kakerlakkarter, men det finnes over 4000 på verdensbasis. Av de seks vi har i Norge er det kun én som er opprinnelig fra Norge, markkakerlakken, og denne finner du frittlevende i naturen. De andre har blitt innført fra andre land som et resultat av feriereisende nordmenn. Disse overlever normalt ikke de kalde vintrene vi har her i kjølige nord.

Man finner vanligvis kakerlakker på steder med høy fuktighet. Kakerlakken livnærer seg av dødt organisk materiale, men er også kjent for å spise planter, dyr, samt ekskrementer fra andre dyr.

Les mer om alle typer skadedyr her.

 

Hvordan ser en kakerlakk ut?

Kakerlakker er en gruppe insekter hvor medlemmene varierer i størrelse fra 1 cm til over 10 cm! De fleste artene har en flat, oval kropp og lange antenner. Kakerlakker har tynne bein og er svært raske. Enkelte kakerlakkarter kan fly.

Vår innfødte kakerlakk, markkakerlakken, er ikke et skadedyr. Den trives best utendørs, og vokser for sakte til å være noen plage for mennesker. Om du mot all formodning skulle finne en markkakerlakk inne er det bare å kaste den ut, og du vil i de fleste tilfeller ha løst problemet. Det kan likevel være lurt å undersøke saken nærmere dersom du skulle finne en slik. Den er lett å forveksle med brunbeltet kakerlakk og tysk kakerlakk. Sistnevnte er virkelig ikke en husgjest du ønsker. Dette er den vanligste typen kakerlakk innendørs i Norge, og den er også den verste.

Hvordan oppfører kakerlakker seg?

Den vanligste kakerlakken innendørs i Norge er den tyske kakerlakken. Disse kan gå fra egg til voksen på meget kort tid dersom forholdene ligger til rette for det. I tillegg bærer hunnen eggene med seg istedenfor å legge eggene andre steder. Dette fører til at hun kan passe på de nesten helt frem til de klekkes.

Det er ikke uvanlig at insektene formerer seg raskt og blir mange, dersom kakerlakkproblemet først er i gang. Det er ikke heller ikke uvanlig å finne flere hundre kakerlakker i en og samme leilighet når problemet blir oppdaget. Grunnen til dette er at kakerlakken er et nattdyr og beveger seg stort sett ikke ute i lyset på dagtid. Dersom du oppdager en kakerlakk på ferd på dagtid tyder dette ofte på en stor bestand.

Kakerlakkbekjempelse blir stadig vanligere i Norge, og det er i dag helt vanlig å finne kakerlakker i private hus, leiligheter og forretninger. Utstrakt reisevirksomhet og import av varer i stor skala fra alle verdenshjørner gjør at tropiske insekter ofte følger med som blindpassasjerer.

Kakerlakker er spesielt vanlig i byer. Her kan de bevege seg fra leilighet til leilighet via rør, ventilasjon eller langs elektriske kabler. De trives svært godt på steder med høy fuktighet. Om sommeren når det er godt og varmt, kan de også bevege seg ute. Kakerlakker trives naturlig best ute, og da kan de flytte seg fra et hus til et annet når temperaturen endrer seg.

 

Hvordan vet jeg om jeg har kakerlakker hjemme?

Det mest vanlige er at man faktisk ser kakerlakkene. De er aktive på natten, så da er det høyest sannsynlighet for å oppdage dem. Dette er dyr som formerer seg raskt, så dersom du ser én er det sannsynligvis flere i nærheten.

Kakerlakker avgir en ganske så ubehagelig lukt, så det kan hende du lukter dem før du faktisk ser en. Avføringen til kakerlakken minner om kaffegrut eller pepper. Om du mistenker et problem kan dette være noe å lete etter.

De trives på varme og fuktige steder og finnes som regel der det er tilgang på mat, vann og varme. Kjøkken og bad er deres favorittrom. Ta en titt bak kjøleskapet, under oppvaskbenken, under vasken, bak dusjkabinettet, bak oppvaskmaskinen og andre plasser du kan tenke at de ville trives.

Selv om det er ubehagelig å ha kakerlakker i hus er det ingen fare for å bli bitt av kakerlakken. Kakerlakken er nemlig veldig sky. Ved angrep kan kakerlakken utskille en stinkende væske, men dens første mekanisme er å flykte. Det største problemet med kakerlakker er smitten de kan bære fra ukjente kilder. Salmonella er en av smittene kakerlakkene er kjent for å dra med seg.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av kakerlakker?

Det beste du kan gjøre for deg og dine naboer er å sjekke bagasje nøye når du har vært på ferie, og når du har mottatt varer fra utlandet. Vil du være på den sikre siden kan du legge klær og koffert i fryseboksen i noen dager.

Kakerlakken spiser det meste. Det er derfor smart å ha det rent og ryddig, i tillegg til at du sikrer mat godt. Søppel og mat bør ikke ligge lett tilgjengelig, så en søppelbøtte med lokk er en smart måte å nekte dem mat på.

Bor du i en leilighet med kakerlakker, er det ikke nødvendigvis du som har forårsaket problemet. Kakerlakker sprer seg som sagt lett mellom leilighetene, i ventilasjon og rørgjennomføringer, og kan derfor infisere hele blokka. Kanskje har naboen enda flere kakerlakker enn du har! Det er derfor ikke alltid personen som oppdager problemet som er årsaken.

 

Hvordan blir jeg kvitt kakerlakker?

Et kakerlakkproblem er ikke noe som bør undervurderes, så profesjonell hjelp vil alltid være å anbefale. Dette er spesielt viktig dersom du bor i borettslag, hvor problemet raskt kan spre seg.

Du kan hjelpe til ved å holde en lav temperatur i hjemmet og påse at luftfuktigheten ikke er høy nok til at de trives. Om du har kakerlakker i hus må det grundig kartlegging, bekjempelse og kontroll i ettertid til for å påse at problemet er fullstendig utryddet.

Vi bruker kakerlakkfeller for å detektere omfanget av kakerlakkproblemet. Da kan vi løse kakerlakkproblemet 100 %. Det blir utplassert feller på kjøkken og bad i leilighetene i den infiserte oppgangen, slik at man finner ut hvem som har fått kakerlakker.

Vi benytter oss også av limfeller. Disse fellene er giftfrie, og inneholder en kryddertablett for å lokke kakerlakkene inn i fellen. Fellene blir deretter samlet inn og analysert, og vi kan sette i gang med bekjempelse der det er påvist kakerlakker.

Limfellen er et effektivt verktøy gjennom hele kampen mot kakerlakkene. Vi bruker dem både til kartlegging av omfanget av problemet, og for å bekrefte mistanke om kakerlakkutbrudd. Deretter er de et godt tilleggsverktøy til bekjempelse og for å kontrollere at de virkelig er borte.

Vi i Oslo Veggdyrkontroll har lang erfaring med å bekjempe kakerlakker, og vil raskt og effektivt hjelpe deg med å få bukt med problemet. Ikke nøl med å ringe oss dersom du har en mistanke om at du deler hjem med skadedyr.