Amerikansk kakerlakk – Periplaneta americana

banner

Den amerikanske kakerlakken er vanlig å finne sør i Europa. I Norge har vi for kaldt uteklima for at denne kakerlakken overlever ute. Men den kan overleve innendørs, og det er akkurat innendørs den er et skadedyr. Som andre kakerlakkarter trives den i fuktig klima, gjerne ved kloakkrør og liknende.

Amerikansk kakerlakk er altetende og er nattaktiv. Om dagen gjemmer de seg fra mennesket under gjenstander, helst på mørke steder.  Hvis du finner en kakerlakk på gulvet midt på dagen tyder det på en betydelig bestand av kakerlakker i huset.

Kjennetegn

Den amerikanske kakerlakken er en stor kakerlakk, opptil 4,5 cm lang! Den finnes i nyanser fra rødbrun til sortbrun. Hodet har ofte en lysebrun stripe og lange følere.

Mange mener at den amerikanske kakerlakken likner den australske kakerlakken i farger og størrelse.

Skader

Den amerikanske kakerlakken forårsaker skader i hovedsak på, men ikke begrenset til, matvarer ved å spise eller tilgrise matvaren med avføring. Også gjenstander av papir er i faresonen for angrep fra kakerlakken. Gjenstander som malerier, arkiv, frimerkesamlinger og liknende er altså i faresonen.

Større kakerlakker kan også bite mennesker. Disse bittene skjer som oftest rundt munnen.

Det er påvist et stort antall typer virus, bakterier, parasitter og sopp hos kakerlakker.

Hva gjør jeg hvis jeg har amerikansk kakerlakk i huset?

Amerikansk kakerlakk er et kjent skadedyr som må fjernes av sertifiserte skadedyrbekjempere med lang erfaring. Bekjempelsen av kakerlakker er vanligvis utfordrende og tidkrevende. En inngående kjennskap til kakerlakkens oppførsel er nødvendig for å oppnå et permanent resultat.

Hvis du er en del av et leilighetskompleks, en boligblokk eller liknende er det nødvendig å foreta et koordinert angrep for å få bukt på problemet.