Tysk kakerlakk – Blattella germanica

banner

Tysk kakerlakk er en tropisk kakerlakk som er spredt over det meste av verden.  Den er regnet som et alvorlig skadedyr, og gar en stor evne til å formere seg innendørs i beboelseshus. Dette er den kakerlakken som er vanligst å finne når vi reiser ut på bekjempelsesoppdrag.

Hvor lever den tyske kakerlakken?

Den tyske kakerlakken er en tropisk kakerlakk som opprinnelig er utbredt i tropiske strøk. Den har spredt seg til store deler av verden som blindpassasjer med varer og bagasje som fraktes over landegrenser. Det er ganske vanlig å finne den i Norge også, spesielt i restauranter, boliger og produksjonslokaler. I boliger er det først og fremst på kjøkken og bad kakerlakkene etablerer seg, og når antallet blir høyt, vil de finnes i hele boligen.

Kjennetegn

Voksne tyske kakerlakker er lysebrune og ca. 1,0-1,6 cm lange, og kjennes enkelt igjen på de to svarte langsgående stripene på halsskjoldet. Ungene, også kalt nymfer, er mørkere og mer dråpeformet.

Livssyklus

Livssyklusen til tysk kakerlakk består av tre ulike stadier: eggkapsel, nymfe og voksen.  Hos tysk kakerlakk bærer hunnen eggkapselen til like før eggene klekkes. Eggstadiet tar ca 30 dager.

Eggkapselen er lys brun, 8 mm lang, 3 mm bred og svakt buet. Den inneholder mellom 30 og 40 egg. Etter klekkingen går nymfene gjennom 5-7 nymfestadier i løpet av 45-120 dager før de blir voksne. Nymfene er vingeløse, og mer mørkfargete enn de voksne kakerlakkene, men har ellers de karakteristiske mørke stripene over brystskjoldet.

Atferd

Tysk kakerlakk er altetende og aktiv om natten. Om dagen, når det er lyst, sitter de gjemt i sprekker, under og inne i maskiner og utstyr der det er mørkt. De er avhengige av varme områder og tilgang på vann og fuktighet. Dent tyske kakerlakk kan ikke leve utendørs i Norge, men kan lett spre seg rundt i f.eks. boligkomplekser.

Forebygging

Siden kakerlakker vandrer langs rørgjennomføringer mellom etasjer, kan du forebygge ved å tette med silikon i alle sprekker rundt gjennomføringer.

Har du vært på ferie, og det var mange kakerlakker på rommet ditt, ja da kan det være lurt å fryse bagasjen før du tar den hjem. Kulde vil bekjempe alle stadier av kakerlakker.

Hva kan Oslo Veggdyrkontroll tilby?

Forgiftet åte har vist seg veldig effektiv i bekjempelsen av kakerlakker. De åtebasene vi har i dag virker så hurtig, at kakerlakkene blir totalt utryddet uten bruk av sprøytemidler. Det er bra for deg og miljøet. Du kan bruke boligen din som vanlig etter behandling, ingen ventetid er nødvendig.

Vi tilbyr uforpliktende inspeksjoner, og kan tilby kartlegging av problemet i oppganger eller større boligkomplekser for å få en oversikt over omfanget.