Brun jordmaur

banner

Brun jordmaur

Brun jordmaur er en sky liten maur som vanligvis bygger kolonier i barken eller hulrommet til gamle trær, eller i treverk og isolasjon innendørs. Den finnes i de sørlige delene av landet.

Les mer om maur som skadedyr her.

 

Hvordan ser brun jordmaur ut?

Brun jordmaur har en størrelse på 3-5 mm, men dronningen kan bli opp til 8-9 mm. Kroppen er tofarget med mørkt hode og bakkropp, og lyst bryststykke.

 

Hvordan oppfører brun jordmaur seg?

Brun jordmaur lever i områdene fra Oslo til Aust-Agder, og kan anlegge reir i hus. En koloni kan inneholde flere tusen individer og forekomme på samme sted i flere tiår. Jordmauren kan være aktiv hele året, hvis den lager rede i tilknytning til varmekabler i gulv eller bad. Dette kan gjøre skade på fuktig trevirke og i isolasjonsmateriale i gulv og vegger. Fordi mauren er sky, kan den være vanskelig å oppdage, da den ofte har gnagd stiene i barken eller dekket over dem med et tak.

 

Hvordan bekjempe brun jordmaur?

Det er vanskelig å forebygge mot invasjon av brun jordmaur. Den vanligste behandlingsmetoden er å benytte forgiftet åte som legges strategisk der mauren har stien sin. Åtet blir bragt til dronningen av arbeiderne og samfunnet vil dø så fort dronningen dør. Merk at det kan ta noen uker før alle maurene er døde, og at du derfor bør sørge for at åtet fremdeles er der, et par uker etter at du har observert maur for siste gang. Dersom reiret er tilgjengelig, kan det fjernes mekanisk med støvsuger.

Kontakt oss i dag dersom du har mistanke om at hjemmet eller arbeidsplassen er angrepet av brun jordmaur. Oslo Veggdyrkontroll tilbyr kostnadsfri befaring av problemet.