Sauemaur

banner

Sauemaur

I motsetning til mange av de andre maurartene, bygger sauemaur små kolonier med færre enn 500 arbeidere. Den er ufarlig og svært utbredt i Norge.

Les mer om maur som skadedyr her.

 

Hvordan ser sauemaur ut?

Sauemaur har en størrelse på mellom 4-7 mm. Dronningen kan bli opptil 9,5 mm lang. Kroppen er matt svart med brunsvarte bein. Den kan forveksles med svart jordmaur, da de er svært like. Du kan skille mellom de to artene ved å se på antenneleddet som er uten hår på første ledd.

 

Hvordan oppfører sauemaur seg?

Sauemaur finnes over stort sett hele landet, og legger reder i jord eller morkne vedstykker i små kolonier. De liker seg i myke materialer innendørs, og kan derfor også opptre i isoporisolasjon eller hulrom i vegger og tak. Dette skjer somr regel på våren da de er på jakt etter mat. Mauren er ikke til skade og vil ofte forsvinne av seg selv mot sommeren, når det blir lettere å finne mat ute i naturen. De lever av små insekter.

 

Hvordan bekjempe sauemaur?

Det er vanskelig å forebygge mot invasjon av sauemaur. Den vanligste behandlingsmetoden er å benytte forgiftet åte som legges strategisk der mauren har stien sin. Åtet blir bragt til dronningen av arbeiderne og samfunnet vil dø så fort dronningen dør. Merk at det kan ta noen uker før alle maurene er døde, og at du derfor bør sørge for at åtet fremdeles er der, et par uker etter at du har observert maur for siste gang. Dersom reiret er tilgjengelig, kan det fjernes mekanisk med støvsuger.

Kontakt oss i dag dersom du har mistanke om at hjemmet eller arbeidsplassen er angrepet av sauemaur. Oslo Veggdyrkontroll tilbyr kostnadsfri befaring av problemet.