Svart jordmaur – «sukkermaur»

banner Svart jordmaur sukkermaur

Svart jordmaur

Svart jordmaur kalles også sukkermaur. Den trives best i hager, og bygger reder langs grunnmur, under steiner eller heller. De kan også etablere samfunn i råttent treverk og isolasjon i boliger.

Les mer om maur som skadedyr her.

 

Hvordan ser svart jordmaur ut?

Svart jordmaur har en størrelse på 2-5 mm. Kroppen er svart eller mørk brun. Den kan minne om sauemaur i utseende, men er noe mindre i størrelse, i tillegg til at den har et hårete antenneledd.

 

Hvordan oppfører svart jordmaur seg?

Svart jordmaur blir ofte kalt «sukkermaur» siden den er glad i alt søtt. I svermetiden (fra juli til august) får dronningene vinger og vil kunne fly rundt. Denne tiden blir de ofte funnet i vinduskarmer. Dronningen er dobbelt så stor som arbeiderne og kan derfor forveksles med andre maurarter i større størrelser.

 

Svart jordmaur finnes ute i hagen og lever i jord, sand, under heller og røtter. De kommer ofte inn i hus på våren, da det er lite føde ute i naturen. Mauren kan bosette seg i hus, ofte i forbindelse med morkent treverk. Du kan finne stier med trafikk av svart jordmaur på kjøkkenet når de er på jakt etter næring til samfunnet.

 

Hvordan bekjempe svart jordmaur?

Det er vanskelig å forebygge mot invasjon av svart jordmaur. Den vanligste behandlingsmetoden er å benytte forgiftet åte som legges strategisk der mauren har stien sin. Åtet blir bragt til dronningen av arbeiderne og samfunnet vil dø så fort dronningen dør. Merk at det kan ta noen uker før alle maurene er døde, og derfor bør du sørge for at åtet fremdeles er der, et par uker etter at du har observert maur for siste gang. Dersom reiret er tilgjengelig, kan det fjernes mekanisk med støvsuger.

Kontakt oss i dag dersom du har mistanke om at hjemmet eller arbeidsplassen er angrepet av svart jordmaur. Oslo Veggdyrkontroll tilbyr kostnadsfri befaring av problemet.