Bananfluer – Drosophilidae

banner

Hvert år invaderer horder av bananfluer hjemmene våre mot slutten av sommeren og starten av høsten. Disse små fluene svermer rundt alt som ligger fremme, fra frukt til øl- og vinflekker på bordet. Hva er egentlig bananfluer og hvordan blir man kvitt dem? Svarene finner du nederst i artikkelen.

Atferd
Fruktflue, også kalt eddikflue eller bananflue blir 2 – 4 mm lang og har røde øyne.
Fluen kan opptre innendørs hele året, men er vanligst på høsten fra september til november. Fruktfluer er spesielt et problem i næringsmiddelindustri, storkjøkken, puber og bakerier.Bananfluen er en fruktflue, men blir populært kalt bananflue eller eddikflue.

Det finnes hele 3800 fruktfluearter i verden, men kun syv i slekten Drosophila er å finne i Norge. De er spesielt plagsomme i tidsrommet september-november, men de kan opptre innendørs hele året om temperaturen tillater det. Hunnen legger flere hundre egg, og disse legger hun på steder der en gjæringsprosess er i gang, for eksempel i øl- og vinskvetter, sur melk eller i skallet på overmoden eller råtten frukt. Etter et par dager klekker eggene, og gulhvite larver dukker opp.

Du trenger ikke være redd for du ved et uhell spiser frukten som disse larvene lever på. De spiser nemlig det gjærende emnet på frukten – det vil si at dette ikke er frukt vi spiser i utgangspunktet.

Bananfluen går gjennom tre larvestadier på fem til seks dager før den forflytter seg til et tørt område hvor den kan forpuppe seg. Etter omtrent fire døgn klekker larvene, og ut kommer fluer som bare et døgn senere er kjønnsmodne. Om omgivelsene fortsetter å være gunstig for fluene kan de formere seg nesten til det uendelige, og til slutt være veldig til bry for de som de som bor i huset.

Hvor kommer bananfluen fra?
Det er mange som tror at bananfluene dukker opp av seg selv innendørs i gammel eller råtten mat, men dette er ikke tilfellet. Fluen holder faktisk i utgangspunktet til utendørs. Hvordan kan den likevel plutselig dukke opp innendørs, når alle dører og vinduer er igjen? I og med at den er så liten i størrelsen sniker den seg inn gjennom sprekker og luftekanaler. Den kan til og med komme inn med deg, for eksempel med noe frukt du har kjøpt, eller om du bringer tomflasker inn utenfra. Tomflasker har nemlig perfekte forhold for legging av egg fordi bananfluer elsker alkohol – det er jo som kjent et gjæringsprodukt.

Hvordan forebygge angrep
Det finnes flere kjerringråd mot bekjemping av voksne bananfluer, og vi kommer tilbake til disse lenger ned i teksten. Det viktigste er nemlig å forebygge formering.

• Fordi fluene formerer seg i alt som har en gjæringsprosess, er det viktig å kaste gammel frukt og mat regelmessig. I bananfluesesongen er det lurt å kaste matsøpla ofte, og gjerne før den er helt full.
• Det er også lurt å fjerne tomme brus-, vin- og ølflasker før det går for lang tid. I disse er det som sagt ideelle forhold for formering. Skyll gjerne flasker og bokser før de ryddes bort. Det samme gjelder melkekartonger.
Rensing av sluk for frukt og grønnsaksrester er også med på å forebygge problemet, fordi bananfluene også kan formere seg i avløpsvann- og rør. Vask godt med salmiakk og klor for å få bort alt av matrester.
Godt renhold av kjøkken, bad og andre steder hvor mat og drikke blir fortært er veldig viktig. Husk at fluene formerer seg i alt fra vin- til melkeskvetter, så det er viktig å gå over med en fuktig klut, særlig etter selskap der det kan forekomme mye søl.
• Det er lurt å oppbevare frukt og grønnsaker kjølig, særlig om frukten er overmoden.
• Fruktfluer er byr på ekstra hodebry i næringsmiddelindustri, storkjøkken, puber og bakerier. Her er det påbudt med fluenetting med liten maskevidde slik at fluene ikke kommer gjennom. På frukt- og grønnsakslagre må temperaturen være lav.

Hvordan bli kvitt bananfluer?
Det viktigste når man vil kvitte seg med bananfluer er å finne kilden til formeringen, altså der larvene og eggene holder til. Om du har gjort en grundig jobb med forebygging vil mye av arbeidet være gjort. Men hvordan blir man kvitt de resterende fluene som fortsatt surrer rundt i rommet? Det finnes mange muligheter, og «alle» har en metode som passer best for dem. Her er noen av de mest populære:

• Bland hvitvinseddik eller vanlig eddik med noen dråper oppvaskmiddel i en skål, og sett den et sted med høy fluepopulasjon. Eddiken tiltrekker fluene, mens oppvaskmiddelet får dem til å drukne. Overflatespenningen fjernes av oppvaskmiddelet, slik at fluene ikke lenger kan stå på overflaten og synker til bunn.
• Bland konjakk eller annen alkohol med litt sukker og oppvaskmiddel i et glass. Fluene er veldig glad i alkohol, og sukkeret tiltrekker dem ytterligere.
• Lag en felle slik at det er helt sikkert at de ikke kommer seg ut av glasset igjen. Bland sammen en av miksturene vi foreslo over etter eget ønske, og legg et lag plastfolie over skålen eller glasset. Prikk deretter hull i folien og sett glasset der problemet er størst. Fluene blir tiltrukket av miksturen og går gjennom hullene, men de kommer seg ikke ut igjen. Mange synes denne metoden er svært effektiv.
• Sett en bolle med fruktrester dekket av cellofan eller folie med små hull i på benken. Denne fungerer slik som fellen over, men fluene dør ikke, de stenges bare inne. Det er derfor viktig at du kvitter deg med innholdet et godt stykke fra der mennesker bor, for eksempel i skogen.
• Legg en klut med klor i vasken. Fluene liker nemlig ikke lukten og holder seg unna.
• Sett fram en brus, øl- eller vin flaske med en slump i bunn, og en tynn trakt i tuten. Da kommer ikke fluene seg ut igjen.

Som du ser finnes det mange måter å fjerne de plagsomme bananfluene, men det viktigste er å holde det rent og ryddig rundt deg, slik at forholdene ikke gunstiggjør formering.

Har du fortsatt problemer med fruktfluer, kan du ta kontakt med oss for råd.

Kilder:
https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/fluer-og-mygg/fruktfluer-eddikfluer/
https://forskning.no/insekter-zoologi/2010/06/hvor-kommer-bananfluene-fra

Du forebygger fruktfluer best ved å:
– Regelmessig fjerne tomme brus, vin og ølflasker.
– Rense sluk regelmessig for frukt/grønnsaksrester.
– Tømme søppeldunker regelmessig.
– Godt renhold.
– Oppbevare frukt og grønnsaker kjølig.