Husflue – Musca Domestica

banner

Husflua finnes over hele verden, i Norge er den vanligst å finne i større antall nær gårdsbruk.

Adferd

Husflua foretrekker å legge egg i avføringen til griser, kalver, hester og høns. Den kan også legge eggene i råtne plantematerialer og kjøkkenavfall.

Husfluas livssyklus er delt opp i seks stadier; egg, tre larvestadier, puppe og voksen. Husflua ernærer seg av sukker og proteiner. Det spiller ingen rolle om maten kommer fra søppelkassa eller rett fra grillen, husflua er ikke kresen!

Husflua trives best i temperaturer mellom 20 og 35ºC. Den overlever ikke i temperaturer over 45 ºC eller under 0 ºC. Husflua formerer seg effektivt; en voksen hunnflue legger mellom 100 og 120 egg i 1-6 omganger!

Eggleggingen starter kort tid etter at flua har klekket fra puppestadiet. Formeringen vil variere etter temperaturen i lufta.

  • 30 ºC – Livssyklus ca. 1 uke
  • 20 ºC – Livssyklus ca. 3 uker
  • 15 ºC – Livssyklus ca. 5 uker

Har husfluene tilgang på rikelig mat og lave temperaturer kan de leve opptil 2 måneder.

Skadeomfang

Husflua er en plage og ikke et direkte skadedyr. Fluene oppholder seg ofte der bakterier trives. Det er derfor lite positivt at de senere bestemmer seg for å sette seg i maten vår. I andre land hvor søppel på åpen gate er et reelt problem fungerer fluene som smittespredere. Det er kjent at husfluen kan bidra til spredningen av campylobacteriose, en diarésykdom som er relativt vanlig hos mennesker.

Bekjempelse

For privatpersoner er den billigste og beste investeringen et insektnett foran vinduer og dører. Har fluene kommet seg inn i boligen er limfeller et effektivt alternativ.

Er du spesielt plaget av fluer og andre insekter? Kanskje eier du en restaurant eller annet utested? Vi fører en rekke gode elektriske fluefangere som effektivt bekjemper fluer og andre flygende insekter.

Dette er en enkel og økonomisk måte å holde fluebestanden i sjakk!