Klesmøll – tineola bisselliella

banner

Klesmøll

 

Hva er klesmøll?

Klesmøllen opprinner fra tropene, men er nå spredt verden over. Til Norge antas den å ha kommet samtidig med kakkelovnene. Da steg hustemperaturen og gjorde forholdene gunstige for klesmøllen. I dag er møllen å finne i hele landet, med lite representasjon på Vestlandet og i Nord-Norge.

Klesmøllen gjør stor skade på dyrematerialer som ull, fjær og pels.

 

Hvordan ser klesmøllen ut?

Klesmøllen er relativt liten med en lengde på 5-8 mm og et vingespenn på 10-17 mm. Vingene ligger inntil kroppen når den hviler og hunnen er noe større enn hannen. Den har ensfargede, blanke og messinggule vinger som skiller den fra andre innelevende møll. På hodet har den gylne hår som står rett ut.

Larvene er hvite med brunt hode og blir opptil 10 mm lange.

 

Hvordan oppfører klesmøllen seg?

Klesmøllen legger alt fra 25 til 100 egg i løpet av sine levedager. Disse legges i sprekker og folder i tøy og pels. Utviklingen fra egg til larve varierer ut ifra temperaturforhold: Ved 15 grader tar utviklingen rundt 24 dager, ved 20 grader vil det ta ca. 10 dager og ved 30 grader kan det ta så lite som seks dager.

Det er larvene til klesmøllen som spiser og gjør skade på tekstiler. De lever av hornstoff som finnes i ull, pels, insekter, fjær og annen naturfiber. Med hjelp av næringen de får i seg lager de et spunnet rør av silke hvor de oppholder seg. Larvene kan både spise fra røret eller forlate det for å finne mat. Nyklekte larver trenger vitamin B for å vokse, og foretrekker skitne tekstiler der det forekommer matrester, svette og urin.

Temperaturer mellom 10 og 33 grader må til for at larven skal fullføre livssyklusen, og er det 75 % luftfuktighet er forholdene svært gunstige for utvikling. Om forholdene er dårlige, kan klesmøllarven spinne en kokong den kan oppholde seg i uten å ta til seg nøring. Slik kan den leve i flere år.

Utviklingen fra larve til møll kan ta fra en måned opptil et år, avhengig av hvor gunstige forholdene er med tanke på fukt, tilgang på næring og temperatur. Larven forpupper seg i en selvspunnet kokong, og klekkes som voksen møll etter 35 til 10 dager. En voksen møll lever i to til tre uker.

Klesmøllen er å finne innendørs hele året, og kan under perfekte forhold ha hele 5 generasjoner i løpet av et år. Det er som regel kun hannmøllen som flyr, da hunnmøller som skal legge egg har for tung bakkropp.

 

Hvordan vet jeg om jeg har klesmøll hjemme?

Larvene spiser materialer som er i nærheten av der de blir klekket. Dette kan være skinn, pels, ull, klær og utstoppede dyr. Har du klesmøll hjemme vil du se store mengder spinntråder og ekskrementer, samt uregelmessige hull etter gnaging. Ekskrementene har ofte samme farge som det larven spiser. Du vil også legge merke til larverørene som larvene spinner på underlaget.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av klesmøll?

Klesmøllen angriper materialer som inneholder næringsstoffene den trenger. Skitne ulltekstiler som har ligget urørt over lang tid er ypperlig for klesmøllen. Møllen legger egg på skulte områder i klærne, for eksempel i en lomme eller under en krage for mest mulig beskyttelse. Den legger ikke egg i klær som brukes, fordi eggene enkelt faller av.

For å forebygge angrep av klesmøll bør du derfor være flink til å vaske tekstiler før de legges bort. Pass på å få fjernet flekker ordentlig, da møllen trives ekstra godt i skittflekker. Det kan også være lurt å oppbevare ulltøy i tette poser når de ikke brukes.

 

Hvordan blir jeg kvitt klesmøll?

Eggene til klesmøllen er heldigvis enkle å fjerne fordi de ikke limes til underlaget. De kan derfor lett børstes eller bankes av ut av materialene de befinner seg på, for deretter å støvsuges opp. Husk å kaste eller fryse støvsugerposen etter bruk.

Det kan være omfattende å bli kvitt klesmøll og man vil i noen tilfeller trenge profesjonell hjelp. En bekjempelse vil normalt kreve nedfrysing av angrepene tekstiler, i tillegg til å behandle rommet angrepet fant sted. Alle stadiene av møll dør etter noen timer i -20 grader. Store møbler som er angrepet bør fryses i minst et døgn.

Varmebehandling kan også være en løsning, da eggene dør ved temperaturer på over 56 grader. Varmebehandling på 60 grader i 3-4 timer vil drepe alle stadier av møllen. Kjemisk behandling kan være løsning, men dette må profesjonelle skadedyrbekjempere ta seg av.

Les mer om hvordan du kvitter deg med møllen.

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av klesmøll. Vi har egen frysecontainer og tilbyr anonyme biler.