Melmøll – ephestia kuehniella

banner

Melmøll  

Hva er melmøll?

Melmøll er et vanlig skadedyr i norske hjem og fabrikker hvor det produseres mel- og kornprodukter. Møllere og bakerier kan også oppleve å slite med melmøll. Melmøll lever over hele verden, og ble først registrert i Europa i 1877 da den kom med hvete fra Amerika. I Norge fikk vi melmøll i 1910.

Har du møll og fluer hjemme? Les mer om møll og fluer i hjemmet her.

 

Hvordan ser melmøll ut?

Melmøll er lyse insekter med smale vinger. Vingespennet er på 20-25 mm, og framvingene er lysegrå med mørke tverrlinjer og prikker. Bakvingene er mørkere, gjerne skittenhvite og har frynser langs kantene.

 

Larvene til melmøll blir mellom 13 og 16 mm lang. Den er lysegrønn, hvit eller til og med rosa.

 

Hvordan oppfører melmøll seg?

Voksne melmøll tar som regel ikke til seg næring, men larvene lever av hvetemel og andre kornsorter. I tillegg kan de gjerne spise frø, bønner, tørket frukt, pasta, kjeks og andre lignende matvarer.

 

Voksne melmøll liker ikke lyset, og holder seg i ro om dagen. Når natten kommer blir de aktive, flyr raskt rundt og leter etter en partner å parre seg med – eller et sted å legge egg. Melmøll parrer relativt tidlig etter puppestadiet. De legger opp mot 200 egg på en egnet matkilde, som klekkes etter en til to uker. Med det samme larvene er ute begynner de å spise. Larvene liker heller ikke lyset, og trives best mørke steder. Før de skal igangsette puppestadiet vil larvene som regel trekke vekk fra matkilden til mer skjermede steder i huset. Her forpupper de seg inne i en silkekokong.

 

Jo lavere temperaturen er, desto lenger tid tar utviklingen fra larve til fullvoksen melmøll. Er det 18 °C inne vil det ta rundt tre måneder fra nyklekt larve til voksen møll, mens det ved 28 °C kun tar 41 dager. Har du vanlig innetemperatur hjemme kan melmøllen gjennomføre fire generasjoner i løpet av et år. Melmøllen liker ikke kulde, og går i dvale dersom det blir for lave temperaturer. De lever ikke utendørs.

 

Hvordan vet jeg om jeg har melmøll hjemme?

Når larvene spiser spinner de også en silketråd etter seg, som gjør at melet henger sammen i store klumper og skaper en vond lukt. Lukter det rart på kjøkkenet bør du derfor ta en titt på bakervarene dine med det samme. Larvene gjør også skade på poser med hvetemel, frokostblanding og gryn. Ser du små huller på slike oppbevaringsposer må du sjekke innholdet i posen også.

Fordi melmøllen foretrekker mørket setter de seg ofte i taket på dagtid og venter på at mørket skal falle på. Om du tar en titt opp i taket og legger merke til at det er flere enn én møll der, kan de være en indikator på at matvarer har blitt angrepet.

I større bedrifter vil larvene til melmøll kunne ødelegge mel med klumpene de skaper. Disse klumpene kan også tette igjen deler i kornmøller, som fører til at man må stenge ned for en grundig rengjøring av utstyret. I noen bakerier kan det bli så mye larver at blandingen av spinn og avføring fra dem kan havne i bakervarer.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av melmøll?

I større virksomheter er det viktig å ha gode prosedyrer rundt renhold og oppbevaring av varer. Returvarer og emballasje kan frakte melmøll inn i virksomheten. Det er derfor lurt å holde dette adskilt fra området hvor egne varer produseres.

 

Sikteduker er spesielt utsatt for angrep av melmøll, og bør renses ofte. Rør som frakter mel bør også sjekkes jevnlig. Alle hulrom og maskindeler hvor melmøll eller larver kan oppholde seg bør sjekkes rutinemessig. Mel må ikke bli liggende lenge nok til at melmøll kan gjennomføre en livssyklus der.

 

Fuktighet bør minimeres, og temperaturen bør holdes lav. Mel og andre bakeprodukter bør oppbevares i uskadd emballasje på hyller over gulvet – slik at det blir lett å rengjøre eventuelt søl. Blir melsekker skadet bør de kastes slik at de ikke er tilgjengelig for skadedyr.

 

Hjemme bør sprekker og hull hvor melmøll kan gjemme seg tettes. Rengjøring av kjøkken bør skje ofte, og sjekking av skuffer og skap bør gjøres rutinemessig.

 

Hvordan blir jeg kvitt melmøll?

Har du først fått melmøll, må du gå gjennom alle tørrvarer og kaste infiserte matvarer. Nye matvarer burde oppbevares i tette plastbokser. Støvsug grundig i alle kjøkkenskap og under hvitevarer og sokler på kjøkkenet. Unngå å vaske med mye vann da melmøll er glad i høy fuktighet og eventuelle melrester vil bli som lim som fester seg i sprekker i skapene. Dette vil gjøre det enda mer attraktivt for møllarvene.

 

Kjemisk bekjempelse av melmøll er ikke nødvendigvis en god idé, da man helst ikke skal bruke så sterke midler på kjøkkenet.

 

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du har spørsmål angående bekjempelse av melmøll. Vi har god kunnskap og tilbyr anonyme biler.