Pelsmøll

banner

Pelsmøll

Hva er pelsmøll?

Tidligere var pelsmøllen insektet i Norge som gjorde størst skade på ull, fjær og pels. I dag har vi fått et varmere og tørrere inneklima, som gjør at pelsmøllen ikke lenger trives like godt.

Les mer om møll og fluer som skadedyr her.

Hvordan ser pelsmøll ut?

Pelsmøll blir mellom 6 og 8 mm lang. Hunnen er noe større og mørkere enn hannen. Hodet og forvingene har en grå-brun-gul nyanse, og forvingene har 2 mørke punkter. Bakvingene er askegrå, mens kantene er litt mørkere. Frynsene på vingene til pelsmøllen er i samme farge som bakvingene.

 

Som larve er pelsmøllen hvit med et mørkebrunt hode. Like etter at larven har klekket spinner den seg et rør av spinnsilke. Her vever den inn små fibre som den lever av. Røret er åpent i begge ender, så forkroppen stikker ut når larven beveger seg eller spiser. Røret blir mellom 6,3 og 9,4 mm langt.

 

Hvordan oppfører pelsmøll seg?

Pelsmøll lever av keratin som finnes i ull, pels, fjær og insekter. Larvene trenger også vitamin B og fett for å overleve og vokse. Pelsmøllen liker bedre skitne tekstiler, da matrester, svette og urin inneholder ekstra næringsstoffer.

 

Kommer pelsmøllen seg inn, kan den klare seg 3-4 generasjoner per år under gode forhold. Den foretrekker fuktige steder, og kan leve godt med en luftfuktighet på 80-90 %. Ute lever den ofte i fuglereder og da kun i ett år.

 

Det er vanligst at hunnen legger 40 egg, men det kan variere mellom 8 og 80 stykker. Eggets utviklingstid er på mellom 4 og 7 døgn, mens larven utvikler seg på mellom 33 og 73 døgn. Før den forpupper seg vandrer den vekk fra matkilden, og gjemmer seg i sprekker i gulv, vegger og tak. Puppetiden varer mellom 10 og 18 døgn.

 

Hvordan vet jeg om jeg har pelsmøll hjemme?

Pelsmøll ødelegger klær i mindre grad enn for eksempel klesmøll, men de kan lettere operere i lavere temperaturer. Oppdager du at klær i ull eller med fjær, stoppede møbler, utstoppede dyr eller lignende har fått skader bør du kikke etter larver og pelsmøll.

 

Hvordan forebygger jeg angrep av pelsmøll?

Oppbevar tøy i tette poser for å beskytte mot møll, og vask gjerne klærne før du pakker dem bort. Klær som blir brukt står ikke i fare for å bli angrepet av pelsmøll. Eggene til pelsmøllen er som regel glatte og fester seg dårlig til plagg. Rist gjerne tøyet ditt og bank lett ut av tepper og pledd. Støvsug nøye og grundig, og pass på andre gjenstander som kan stå i fare for å bli angrepet av denne mølletypen. Hold så mye du kan så rent som mulig.

 

Hvordan blir jeg kvitt pelsmøll?

Har du først fått pelsmøll kan de være vanskelig å bli kvitt. Som regel må du ha profesjonell hjelp da nedfrysing kan bli løsningen på problemet. Rommet pelsmøllen oppholder seg i må også ofte bli behandlet.

 

Ved en kuldebehandling på minst -18 ºC i to uker, -25 ºC i to uker, eller -30 ºC i tre dager kan du bli kvitt skadedyrene. Skal du bruke varmebehandling for å bli kvitt pelsmøll må temperaturen nå 56 ºC. Direkte og sterkt solskinn, varmeskap eller badstue kan fungere. Etter 3-4 timer ved 60 ºC skal både egg, larver og møll være drept.

 

Kjemisk behandling krever alltid profesjonelle skadedyrbekjempere og må foregå med varsomhet.

  

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du har trenger hjelp til bekjempelse av pelsmøll. Vi har god kunnskap, store frysecontainere og tilbyr anonyme biler.