Tørrfruktmøll – plodia bisselliella

banner

Tørrfruktmøll

 

Hva er en tørrfruktmøll?

Tørrfruktmøllen finnes i store deler av verden, og trives best der det er varmt. I Norge ble den observert innendørs for første gang i 1920, og har siden den gang blitt et vanlig skadedyr. Møllen lever av tørket frukt, nøtter, korn, frø, sjokolade og krydder, og kommer seg inn i boliger gjennom produkter du kjøper i butikken. Den opptrer derfor både i private boliger og i lagre.

 

Hvordan ser en tørrfruktmøll ut?

Tørrfruktmøllen er 8-10 mm lang med et vingespenn på 16-20 mm. Vingene har et unikt mønster som gjør møllen svært gjenkjennelig. Ytterst er vingene kobberrøde og mørkegrå, mens den innerste delen er lys grå og gul. Når de ikke flyr hviler vingene langs kroppen. Noen møll har slitt av vingeskjellet, og da blir de vanskeligere å kjenne igjen. Larvene til tørrfruktmøllen kan bli opptil 17 mm fult utvokste. Kroppsfargen varier fra rosa til grønn, avhengig av hva de spiser, og hodet er rødbrunt.

Har du møll og fluer hjemme? Les mer om møll og fluer i hjemmet her.

 

Hvordan oppfører tørrfruktmøll seg?

Tørrfruktmøllen legger mellom 200-300 egg, og disse legges direkte i matvarer eller utenpå forpakningene. Hvor lang utviklingen fra larve til puppestadiet tar avhenger av temperaturen, og kan ta fra 2 til 41 uker. I situasjoner der mattilgangen til larven minsker, temperaturen og luftfuktigheten er ugunstig og populasjonstettheten øker kan larven ta en diapause, der de ikke tar til seg næring. Når larvene er ferdig utvokste leter de etter beskyttende steder utenfor matvaren der de kan forpuppe seg. Stedene de velger ut er som regel sprekker, hjørner og skjøtet mellom vegg og tak.

Ved temperaturer på 28-32°C kan tiden fra egg til voksen møll ta litt over en måned, men om temperaturen synker til under 10°C stopper utviklingen opp.

Produktene larvene oppholder seg i, blir forurenset med ekskrementer, spinn og gnaging. De er ikke kresne og kan leve av en rekke planteprodukter både i private hjem og på lagre.  De lever av mel, nøtter, frø, krydder, korn, tørr frukt (aprikos, fiken, dadler), dyrefor og lignende.

 

Hvordan vet jeg om jeg har tørrfruktmøll hjemme?

I en husholdning vil ofte tørrfruktmøllen stamme fra en pose nøtter eller mandler. Når du merker at det begynner å fly møll rundt om i boligen når det er mørkt, er dette en god indikator på at matvarer har blitt angrepet. På dagtid holder møllen seg rolig, og er ofte å se i taket i boligen. Du merker fort om en matvare er angrepet av tørrfruktmøll på grunn av sporene de tre stadiene legger igjen etter seg.

 

 

Hvordan forebygger jeg angrep av tørrfruktmøll?

I og med at tørrfruktmøllen kommer inn i boligen gjennom matvarer du har kjøpt i butikken, er ikke dette noe du kunne ha forhindret. Du kan imidlertid forebygge et angrep ved å lagre matvarer i tette beholdere, og gjerne også kjølig. Pass på å holde det rent i skap og skuffer, slik at det ikke ligger igjen matrester, og støvsug kjøkkenet med jevne mellomrom.

I lagerbygninger er det lurt å oppbevare matvarer i rom med en temperatur på 10°C eller lavere. Lagringstiden bør ikke være for lang, søl bør rengjøres raskt og emballasje bør lagres på et annet sted enn ferdigvarer slik at larvene ikke kryper inn når de når puppestadiet. Ved å sette opp feromonfeller kan man oppdage angrep tidlig.

 

Hvordan blir jeg kvitt tørrfruktmøll?

Å kvitte seg med tørrfruktmøll er langt enklere dersom man oppdager matvarer som er angrepet tidlig, før larvene har blitt til møll. Da kan man enten varme- eller kuldebehandle matvarene før de kastes eller beholdes, avhengig av hvor stort angrepet er. Har larvene fått etablert seg og blitt til voksne individer må man fjerne alt av møll, pupper og larver. Dette kan gjøres mekanisk med grundig støvsuging i skap, under hvitevarer og sokler. Gå over alle flater rundt angrepsstedet for å forsikre deg om at du ikke overser noen pupper. Ikke bruk for mye vann når du skal rengjøre skapene, da møll er glad i høy fuktighet.

I lagre er feromonfeller svært effektivt, da de lokker hannmøll til fellen ved å slippe ut kjønnsferomoner lignende hunmøllens. Andre tiltak er nedkjøling (-18°C i to døgn) eller oppvarming (minst 55°C) og kjemisk bekjempelse ved alvorlige tilfeller.

Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av brunsvart melbille. Vi har egen frysecontainer og tilbyr anonyme biler.