Veggedyr – Cimex lectularius

banner

Veggedyr

I motsetning til hva de fleste tror har rengjøring og hygiene svært liten eller ingen effekt på veggedyr. Dette fordi de kun lever av å suge blod fra mennesker ved å bite. Veggedyr er flinke til å gjemme seg på steder hvor det ikke er mulig å se dem. De kryper inn i selv de minste sprekker og hulrom.

Hvordan kan man se at man har veggedyr?
Å lete etter veggdyr er vanskelig for et utrent øye, og det kan være vanskelig å finne selve dyrene. Veggedyr er nattaktive og gjemmer seg på dagtid. Har du veggedyr på soverommet er det viktig å sjekke i og rundt sengene. Da er det lettere å lete etter ekskrementflekker som vil avsløre om det er aktivitet av dyr i rommet. Dette er små svarte flekker som ofte finnes under senga, langs sømmer på madrasser eller langs sprekker på listverket. Det kan lønne seg å kontakte fagfolk ved tvil.

Hvor utbredt er veggedyr i Norge?
Det er i dag en stor økning av veggedyr på verdensbasis, og i Norge har vi merket en vesentlig økning de siste årene. Både private husholdninger, studenthybler, hoteller og overnattingssteder får stadige flere utbrudd av veggedyr. Det er en økning av bekjempelser i Norge på nesten 100 prosent fra år til år.

Veggedyr har vært vanlig i Norge i tidligere tider, men ble nesten utryddet når moderne insektmidler gjorde sitt inntog på 50-tallet. Det har de siste årene blusset opp igjen grunnet høy reisevirksomhet og resistens mot mange av de vanligste insektmidlene vi har i dag.

Symptomer

Hva slags symptomer kan man få av å ha veggedyr?
Enkelte personer får større kløende merker, mens andre får liten eller ingen reaksjon i det hele tatt. Bittene kan være veldig plagsomme, klør man mye på dem kan det føre til ytterligere infeksjoner.

Veggedyr kan føre til søvnmangel og stress. Det er ikke lett å sove i en seng der man vet at veggedyr kommer om natten og suger blod av deg.

Veggedyrbitt kan skape en sterk kløe som ofte kan behandles med allergimedisiner. Hvis dette ikke fungerer burde lege kontaktes for videre behandling.

Beskrivelse og adferd

Veggedyret har en flat oval kroppsform og er rødbrunt. Når det suger blod, svulmer det kraftig opp og får en mørkere fargetone. Veggedyr har en karakteristisk lukt som hunder lett kan oppdage, og av denne grunn brukes hunder ved søk etter veggedyr.

Veggedyr bruker mellom 3 og 12 minutter på å suge seg mett på blod. Det er om natten veggedyret suger blod av naken hud. Veggdyret bor ofte i klynger på steder i og rundt senger. Om natten kan veggedyret bevege seg langt i jakten på et nytt blodmåltid. Etter måltidet finner dyret igjen veien tilbake til gjemmestedet sitt. Det er ved gjemmestedet man finner de lett gjenkjennelige brunsorte ekskrement-flekkene.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få med veggedyr hjem?

Har du overnattet et sted hvor det sannsynligvis er veggedyr? Da er det risikabelt å ta med bagasjen hjem. Veggedyrene kan ha kommet inn i kofferter og bager, og de vil da etablere seg i leiligheten din når du kommer hjem. Varme- eller kuldebehandling vil ta knekken på de ubudne gjestene.

Vi tilbyr frysing av bagasje og kofferter.

Bor man i et leilighetskompleks kan det være lurt å tette rundt rørgjennomføringer med silikon for å hindre spredning av veggedyr mellom leiligheter. Spesielt rundt radiatorrør som går gjennom soverom er det viktig at det er tett. Selv om du ikke har veggedyr nå, så kan du få uventet besøk fra naboleiligheter.

Bekjempelsen av veggedyr i hus og leiligheter

Hjelp vi har fått veggedyr, hva gjør vi nå?
Hovedkilden til veggedyr er senga, så det første man gjør er enten å temperaturbehandle sengen, eller erstatte den med en ny seng. Andre tekstiler som har blitt oppbevart nær sengen burde få samme behandling. Ved å støvsuge nøye vil du kunne få med et betydelig antall veggedyr og egg.

Vi fryser alle tekstiler og møbler ved -28 °C over en periode på én uke. Da har alle veggedyr og veggedyregg dødd ut. Varmebehandling av tøy kan gjøres i vaskemaskin på 60 grader, tørketrommel i 20- 30 min. eller badstue over 50 °C til gjenstander er gjennomvarme.

Hva kan Oslo Veggdyrkontroll tilby?

Har du mistanke om veggedyr i boligen din? Ikke nøl med å ta kontakt!

Mange venter for lenge med å få bestille en sjekk. Da får veggedyrene nok tid til å spre seg til andre soverom eller naboleiligheter, en unødvendig fordyrende feil!

Har du vært ute på reise for uker eller måneder siden, og du klør etter å ha sovet i sengen din, da kan du ha fått med deg blindpassasjerer på reisen din.

Vi tilbyr en gratis og uforpliktende inspeksjon for å påvise eller avkrefte mistanken om veggedyr. Vi bekjemper veggedyr i private husstander, kommunale institusjoner og for bedriftskunder.

Oslo Veggdyrkontroll foretar hundrevis av veggedyrbehandlinger i året og har den ekspertise som skal til for hjelpe deg med problemet.     

    veggdyr i seng

    Undersiden av rammemadrass med ekstremt mye veggedyr og ekskrementflekker