Veggedyr – hvor kommer de fra, og hvordan blir jeg kvitt dem?

banner

Klør huden litt ekstra om natten? Kanskje du har fått det ingen vil ha, nemlig veggedyr. Med disse rådene kan du oppdage blodsugerne, og bli kvitt dem raskt og effektivt.

 

Har du mistanke om at veggdyr har slått seg ned i ditt hjem? Dersom du har vært på ferie nylig, kan det godt tenkes at du har fått med deg noen uønskede blindpassasjerer i bagasjen. Her er en liste med tips til hvordan du kan unngå veggedyr etter reise.

 

Hvordan ser veggedyr ut?

De små insektene er flate, ovale og rødbrune. De kan bli opptil 5 millimeter store når de er fullvoksne. De synes sjeldent om dagen, da de gjemmer seg i sprekker i senga, møbler, vegger eller gulv. Det er om natten de kommer ut for å få i seg næring.

 

For å finne tegn på veggedyr kan du studere møblenes kriker og kroker – og da særlig sengen. Det er her de er mest aktive om natten, da de suger blod mens du sover. Dersom du oppdager mørke ekskrementflekker, tomme larvehuder eller døde dyr og egg, er det stor sjanse for at det er aktive veggedyr hos deg.

 

Selv om veggedyr ikke er direkte farlige vil bittene deres for noen bli ekstremt plagsomme. Ved gjentatte bitt kan allergilignende reaksjoner oppstå, og dersom man klør mye på bittstedene kan det føre til sekundære infeksjoner.

 

Hvor kommer veggedyrene egentlig fra?

I de siste årene har veggedyr vært et økende problem i Norge. Dette henger tett sammen med at vi nordmenn har begynt å reise mye mer enn før. Veggedyr lever over hele verden, og det er særlig i tropene vi finner artene som har menneskeblod som livrett. Jo flere mennesker det er på ett sted, eller jo flere gjester som er innom for eksempel et hotellrom – desto større er sjansen for spredning av veggedyr.

 

Veggedyr trives vel så godt i skinnende rene hjem, som i skitne boliger. De spres fra gjenstand til gjenstand, og kan ta turen til din bolig ved å klamre seg fast til klær, brukte møbler eller bagasje.

 

Hvordan forhindre veggedyr?

Dersom du planlegger en ferie i nærmeste framtid er det visse forholdsregler du bør ta. Siden veggedyr trives i alle land spiller det ingen rolle om du skal til Sverige eller Sri Lanka.

 

Sjekk alltid sengen på hotellrommet nøye før du pakker ut kofferten og legger deg ned. Løft på puter og dyner, vipp opp madrassen og lys på sømmene og kantene for å se etter tegn på veggedyr. Sjekk også under sengen med lommelyktfunksjonen på telefonen din. Dersom det er spor etter veggedyr, kontakter du resepsjonen med det samme, og ber om å bytte rom. Er ikke neste rom bedre bør du vurdere å bytte hotell. Får du med deg veggedyr hjem kan prisen på ferien nemlig ende opp mye høyrere enn du planla.

 

Vurder å ikke pakke ut, og hold kofferten unna seng eller andre møbler i hotellrommet. Noen setter kofferten på badet dersom det er mulig, da bad – og spesielt badekar, ikke byr på trivelige boforhold for veggedyr.

 

Når du kommer hjem bør du alltid ta en ekstra sjekk. Pakk gjerne ut på kjøkkenet i nærheten av fryseren. Sjekk alle plaggene nøye – og er det noen tegn på skadedyrene bør så mye som mulig av bagasjen legges i fryseren et par dager. Det er ikke alltid slik at fryseren rommer så mye. Har du liten plass i fryseren finnes det både fryserom og frysebokser som kan benyttes. Hos OVK har vi store fryserom som ligger på -28 °C. Her beholder vi klærne dine i én uke – slik at vi er sikre på å få bukt med problemet.

 

Hvis du har badstue hjemme kan du skru på denne og la den bli skikkelig varm. Pakk ut av bagasjen her inne, og sjekk klær nøye for spor av veggedyr. La klærne ligge en stund i varmen. Insektene tåler ikke temperaturer som overskrider 50 varmegrader.

 

Klær kan også vaskes på 60 grader, etterfulgt av en runde i tørketrommelen. For klær er dette gode og lette løsninger, men for større møbler eller store kofferter vil det bli vanskeligere.

 

 

Hvordan bli kvitt veggedyr?

Hvis uhellet først er ute kan det være en stor utfordring å bli kvitt veggedyr. De sprer seg fort, og det kan ta lang tid før du blir kvitt dem. Dersom du bor i blokk eller rekkehus og har oppdaget veggedyr, bør også naboer vegg i vegg med deg sjekkes. Jo tidligere du oppdager veggedyrene, desto lettere er de å bli kvitt.

 

Insektene har utviklet motstandsdyktighet mot insektmidler som brukes. Har veggedyrene fått utvikle seg lenge, kan det ta flere måneder å bli kvitt dem. Sørg derfor å passe godt på de første ukene hjemme fra ferie. Biologien til insektene gjør det vanskelig å ta knekken på dem. De klarer seg svært lenge uten mat, de kan gjemme seg godt og flytte seg raskt. Når veggedyr skal bekjempes må man derfor ofte kombinere ulike metoder og midler.

 

Siden veggedyr er så vanskelige å bli kvitt er det alltid anbefalt å ta kontakt med profesjonell skadedyrkontroll så tidlig som mulig. De er trent i metodene som fungerer best, og kan håndtere de kjemiske insektmidlene som trengs. Ikke kast bort tiden på å prøve å få bukt med problemet på egenhånd. Da risikerer du å la insektene formere seg, og forverre problemet.

 

Har du en mistanke om veggedyr? Kontakt oss i dag for en uforpliktet konsultasjon.