Slik kvitter du deg med møllen

banner

moll

Brukthandel og gjenbruk er i vinden som aldri før. Vi kjøper brukte møbler, klær og tepper til en billig penge. Skaper nye hjem for noe som andre er lei. Dette er fint, men det kan også skape en del problemer. Skadedyr i hjemmet.

Problemer med møll i hjemmet?
Ulike skadedyr bor ofte i den gamle sofaen, eller den gamle bunaden som henger innerste i skapet eller på loftet. Flere av skadedyrene kan leve ubemerket, men kan komme frem ved bytte av eier. Du hadde kanskje ikke tenkt deg flere beboere, men slik ble det.

En av skadedyrene som er mest interessert i tekstiler er møllen, den etterlater seg ofte hull i klær og befinner seg oftest i loft og kjeller. Det finnes forskjellige type møll og ikke alle angriper klesskapet, men også kjøkkenet.

Møll i klesskapet
Det er lett å samle sammen gamle klær, legge det i poser og bære det opp på loftet. Det flere ikke tenker på er at møll tiltrekkes av svette, skitt og matrester. Har klærne ligget innerste i skapet over lang tid er det viktig å ta det en runde i vaskemaskinen før de blir ryddet vekk og pakk det inn i tette poser.
Plagg av skinn og ull er mest utsatt, mens bomull og kunstfiber er det ingen fare med. Møllen er også glad i gamle tepper og det er lurt å rist det godt før du tar det inn i hjemmet. Det er viktig å passe på sprekker, skuffer og lister, ta gjerne en ekstra runde med støvsugeren og fjern støv og skitt.

Møll på kjøkkenet
Det er ikke bare i klesskapet møllen liker seg, også på kjøkkenet er det mye næring å hente. Eggene klekkes direkte på matvarer og utenpå pakker, det er tørrfruktmøll og melmøll som er vanligst. Larven spinner tynne tråder som forurenser matvarer, og danner klumper i maten. Om du er så uheldig at møllen har funnet fram til kjøkkenskuffen er det flere ting du kan gjøre for å bli kvitt møllen.

– Gå gjennom alle matvarer og se etter larver. De matvarene som ikke er berørt av skadedyr oppbevarer du i tette bokser og poser. Dette er også lurt å gjøre dette for å forebygge
– De matvarene som er angrepet kan være lurt å kaste, da fjerner du formeringsstedet
– Støvsug i alle kriker og kroker, ikke bruk vann da dette er næring for møllen
– Det er også mulig å fryse eller varmebehandle produkter som er angrepet

Når skaden har skjedd
Om skaden allerede har skjedd er det mulig å fryse det angrepene produktet, samt støvsuge i området. Møllen overlever ikke store temperatur forskjeller, og ved å ta gjenstanden ut og inn av kulde og varme, dør de.

Eggene til klesmøllen tåler lite, og det hjelper å riste plagget til de faller av.

Det er ikke alltid møll

Om du oppdager hull i klærne er det ikke nødvendigvis møll og larver. Vasker du klærne med noe skarpt som glidelås kan det lett lage hull. Finner du ikke noe dyr, er det ikke nødvendigvis skadedyr.