hytta

Slik reduserer du risikoen for mus og rotter på hytta

Published by Kommentarer er skrudd av for Slik reduserer du risikoen for mus og rotter på hytta

Uansett om hytta er på fjellet eller ved sjøen er risikoen for at rotter og mus kommer på besøk der. Disse små krypene er på jakt etter mat og varme, og bruker de frekkeste teknikker for å trenge seg inn på hytta.

 

Det er flere grep du kan ta for å unngå at rotter og mus invaderer hytta. Vær spesielt oppmerksom når høsten nærmer seg. Dette er ofte høysesong for rotte- og museinvasjon da de søker ly for kulden som kommer. Det disse dyrene har, som du mangler, er tid. Tid mellom hver gang du er på hytta til å finne nye veier inn, slik at de kan fråtse i maten du glemte igjen eller bare finne sted for å holde varmen gjennom vinteren. De gjør ikke bare skade på huset, men legger ofte igjen en sterkt lukt det kan være vanskelig å bli kvitt. I tillegg er det ikke uvanlig at de tar med seg sykdommer en helst vil unngå.

Usikker på hva du kan gjøre? Her er noen tiltak du kan ta før du forlater hytta, slik at du unngår å huse uvedkommende gjester i en tom hytte.

 

Tett hull og sprekker

Det mest generelle, men også det viktigste tiltaket er å tette alle former for hull og sprekker. Rotter har behov for åpninger på omlag 12 mm, mens mus ikke trenger mer enn åpninger på 6 mm. Derfor bør alle hull av denne størrelsen tettes enten det er i bakken, langs grunnmuren eller i overgangen mellom vegg og grunnmur. Påse også at det ikke er sprekker i vegger, dører eller vinduskarmer. En av egenskapene til rotter og mus som gjør de eksepsjonelt irriterende for oss mennesker er at de er veldig gode klatrere og hopper langt. De bruker gjerne ledninger og andre gjenstander for å komme seg opp, og gjennom hull og sprekker i taket. Hull og sprekker kan blant annet tettes med byggskum i kombinasjon med netting, silikon eller netting.

 

Rydd utendørs

Mus og rotter ser etter steder å gjemme seg. Med en ryddig hage unngår du å skape potensielle skjulesteder. Vedstabler og andre gjenstander man gjerne plasserer ved hytteveggen er steder disse dyrene liker å oppholde seg. Hule gjenstander er ofte å foretrekke for mus og rotter da de kan samle opp vann og dermed gi tilgang til rikelig med væske. En velstelt og kortklipt plen er også et godt tiltak som gjør det vanskelig for rotter og mus å gjemme seg. Vær i tillegg oppmerksom på trær med grener som henger over tak og vegger. Dette gir dyrene ypperlige klatremuligheter og enkel tilgang til huset.

 

Tøm hytta for mat

Rotter og mus elsker, som de fleste mennesker, mat. Tøm hytta innvendig for mat og drikke dersom det er lenge til neste gang. I hagen er nedfallsfrukt noe rotter virkelig setter pris på, og det samme gjelder fuglemat. Vær derfor oppmerksom på å rydde vekk fuglemat som lett faller ned på bakken. Søppelkasser og andre kompostbinger bør plasseres i god avstand fra selve huset, og sørg for at lokkene er tette. Oppbevar all mat som er åpnet i tette beholdere.

 

Les mer: 5 lukter i hjemmet som kan indikere skadedyr

 

Hold orden innendørs

Innendørs er loft og kjeller regnet som de mest attraktive stedene for både rotter og mus. Dette er også steder som gjerne er lette inngangspartier for dyrene. Her er det nok en gang viktig å holde orden, slik at mus og rotter ikke får gode gjemmesteder. Rydd på loft og i kjeller slik at skadedyrene ikke føler seg hjemme. Rotter trives både i tørre og fuktige omgivelser, men har som regel redet sitt i tørre områder.

Sist men ikke minst bør du ta en titt på rør og avløpssystemet til hytta. Rotter er nemlig ikke bare gode klatrere, de er også kjente for sine svømmeferdigheter. Mange rotter får tilgang til huset via kloakk og avløpssystem. Derfor er det viktig å ha rist på alle sluk, samt påse at det er vann i vannlåsen. Vi nevner det heller en gang for mye enn en gang for lite: tett alle hull og sprekker, spesielt på loftet og i kjelleren.

 

Har du fått uventet besøk av en av disse gangerne, eller ønsker du mer informasjon om bekjempelse av skadedyr? Ta kontakt med Oslo Veggdyrkontroll i dag.

Categorised in:

This post was written by

Comments are closed here.