Slik unngår du skadedyr på kjøkkenet

banner

Kjøkkenet er et mekka for skadedyr. Her samles det varme, fuktighet og ikke minst næring. Du er ikke den eneste som lar flere av tørrvarene bli gjenglemt bakerst i skapet, plutselig ser du at designet på den gamle müslien har gått ut på dato for 3 år siden. Det er ikke uvanlig å oppleve at noe begynner å bevege seg i melposen, men det finnes også en løsning.

Mest vanlig skadedyr

Tar du visse forhåndsregler kan du unngå å bli et offer ovenfor skadedyr spisende fra kjøkkenskapet ditt. De vanligste skadedyrene som kan være å finne på kjøkkenet er melbille, sølvkre, fleskebille og tørrfruktmøll. På kjøkkenet finnes det mange sprekker og hulrom for insektene å leve i.
Et tips for å være føre var er å oppbevare tørrvarer i tette krukker, på denne måten vil ikke skadedyrene få tak i næring. Lever du i blokk, bygård, flermannsbolig eller rekkehus kan skadedyrene spre seg fra leilighet til leilighet.

Melbille
Melbiller er det mest «vanlige» å få inn i huset. Den kan komme gjennom menneskemat eller dyrefor. Det er usikkert hvor den kommer fra, siden maten går gjennom mange ledd (fabrikk, produksjon) før den havner i kjøkkenskapet.

Melbiller spiser tørre, vegetabilske matvarer som mel, gryn, frø og kjeks, og kan leve opp til to måneder uten mat.

Sølvkre
Sølvkre kan være vanskelig å oppdage og kan være tilstede lenge uten å bli lagt merke til. De liker best rom med høy luftfuktighet og lever blant annet av å spise muggsopp.

Fleskebille
Kan komme inn i huset flyvende gjennom vinduet. De oppstår ofte om noen matrester bli liggende over lenger perioder. Fleskebille er glad i brødsmuler, kjøtt, fisk, og spesielt tørrfisk, fenalår og andre tørkede kjøttprodukter.

Tørrfruktmøll
Larven lever av tørket frukt, nøtter, korn, sjokolade, krydder og dyremat. Den kan leve av matvarene i flere uker og måneder, før den forpupper seg på et beskyttet sted. Møllen lever ofte under taklister og i hyllehull i matskap.

Sist, men ikke minst
For å fjerne skadedyrene er det beste å støvsuge bak komfyr, bak lister og andre små sprekker. Flere av dyrene formerer seg lettere i et fuktig miljø, derfor kan det være lurt å unngå å bruke vaskevann. For å fjerne skadedyrene fra ulike matvarer kan det gjøres ved oppvarming eller frysing. Varmer du opp stekeovnen på 60-80 grader og lar maten være der i noen minutter, dør de. Legger du det i fryseren dør de også, må helst være -20 grader, i 1-2 døgn.

En annen ting å tenke på er husedderkoppene. De kan virke irriterende og ekle, men de gjør en stor nytte av seg ved å spise sølvkre og andre insekter.