Kjøkkenet er et mekka for skadedyr. Her samles det varme, fuktighet og ikke minst næring. Du er ikke den eneste som lar flere av tørrvarene bli gjenglemt bakerst i skapet, plutselig ser du at designet på den gamle müslien har gått ut på dato for 3 år siden. Det er ikke uvanlig å oppleve at noe begynner å bevege seg i melposen, men det finnes også en løsning.
Mest vanlig skadedyr
Tar du visse forhåndsregler kan du unngå å bli et offer ovenfor skadedyr spisende fra kjøkkenskapet ditt. De vanligste skadedyrene som kan være å finne på kjøkkenet er melbille, sølvkre, fleskebille og tørrfruktmøll. På kjøkkenet finnes det mange sprekker og hulrom for insektene å leve i.
Et tips for å være føre var er å oppbevare tørrvarer i tette krukker, på denne måten vil ikke skadedyrene få tak i næring. Lever du i blokk, bygård, flermannsbolig eller rekkehus kan skadedyrene spre seg fra leilighet til leilighet.
Melbille
Melbiller er det mest «vanlige» å få inn i huset. Den kan komme gjennom menneskemat eller dyrefor. Det er usikkert hvor den kommer fra, siden maten går gjennom mange ledd (fabrikk, produksjon) før den havner i kjøkkenskapet.
Melbiller spiser tørre, vegetabilske matvarer som mel, gryn, frø og kjeks, og kan leve opp til to måneder uten mat.
Sølvkre
Sølvkre kan være vanskelig å oppdage og kan være tilstede lenge uten å bli lagt merke til. De liker best rom med høy luftfuktighet og lever blant annet av å spise muggsopp.
Fleskebille
Kan komme inn i huset flyvende gjennom vinduet. De oppstår ofte om noen matrester bli liggende over lenger perioder. Fleskebille er glad i brødsmuler, kjøtt, fisk, og spesielt tørrfisk, fenalår og andre tørkede kjøttprodukter.
Tørrfruktmøll
Larven lever av tørket frukt, nøtter, korn, sjokolade, krydder og dyremat. Den kan leve av matvarene i flere uker og måneder, før den forpupper seg på et beskyttet sted. Møllen lever ofte under taklister og i hyllehull i matskap.
Sist, men ikke minst
For å fjerne skadedyrene er det beste å støvsuge bak komfyr, bak lister og andre små sprekker. Flere av dyrene formerer seg lettere i et fuktig miljø, derfor kan det være lurt å unngå å bruke vaskevann. For å fjerne skadedyrene fra ulike matvarer kan det gjøres ved oppvarming eller frysing. Varmer du opp stekeovnen på 60-80 grader og lar maten være der i noen minutter, dør de. Legger du det i fryseren dør de også, må helst være -20 grader, i 1-2 døgn.
En annen ting å tenke på er husedderkoppene. De kan virke irriterende og ekle, men de gjør en stor nytte av seg ved å spise sølvkre og andre insekter.