Geithams

Hva er geithams?

Geithams er en stikkveps som tilhører slekten Vespa. Den var svært sjelden i Norge før 2007, men har siden da vært på full vei tilbake. Dette skyldes trolig et varmere klima, da spesielt varme somre. Geithamsen er langt mer vanlig lenger sør i verden, hvor den raskt kan bli ganske så plagsom.

Les mer om bier, veps og edderkopper her.

Hvordan ser geithams ut?

Geithamsen kalles gjerne for «monsterveps», og det er ikke uten grunn. Arbeiderne har en størrelse på mellom 18-25 mm, mens dronningen kan bli opp til 25-35 mm. Insektet har en guloransje til rød farge på kroppen, med svarte striper. Du vil kunne høre forskjell på en vanlig veps og en geithams, fordi summingen vil være kraftigere og dypere enn den vanlige lyden vi er vant med fra vepsen. Lyden fra en geithams vil høres mer ut som brumming.

De lever ofte i edelløvskog og bygger bol i hule trær, uthus og hulrom i vegger. Arten er sosiale og danner ofte svermer. Stikkvepsen er et rovdyr og lever av andre mindre dyr, som larver til insektene.

Hvordan oppfører geithams seg?

Det er ikke rart at man kan få hjertet litt i halsen når en geithams summer rundt hodet. De er store av størrelse, og den kraftige lyden de lager kan skremme alle og enhver. Likevel er det verdt å merke seg at geithamsen ikke er spesielt aggressiv. Fordi denne vepsen er så stor og truende i utseendet, tror man derfor at den er relativt uredd.

Bolet til geithamsen er den derimot veldig beskyttende ovenfor. Kommer du for tett på, øker risikoen for å bli stukket. Dette kan oppleves som mer smertefullt enn stikkene fra mindre vepsearter, da brodden til geithamsen er lenger. Dette gjør også at den kan stikke flere ganger.

Geithamsenes sin vepsedronning bestemmer selv kjønnet på eggene hun legger. Hun vil ofte starte med å legge kun egg som blir hunn-arbeidere. Når hun har fått mange nok arbeidere i bolet, legges hanner eller også nye dronninger. Får vi i Norge en varm og lang sommer kan de nye dronningene og hannene vokse opp, og skape enda flere vepsekolonier neste år. En koloni kan vokse til den er på størrelsen med et menneskehode.

Geithamsen er svært temperaturfølsom. En eneste uke med litt ugunstige temperaturer kan faktisk bestemme om en geithamskoloni overlever eller ikke. Arbeiderne dør ut på vinteren og det er kun dronningen som overlever.

Hvordan vet jeg om jeg har geithams hjemme?

Geithams bygger som regel bol i trær eller fuglekasser, men kan også finne på å slå seg ned i hus. Det er lett å merke om man har geithams hjemme, da de er svært synlige på grunn av størrelsen, og lyden de lager er ganske så høy.

Hvordan forebygger jeg angrep av geithams?

Det kan være vanskelig å forebygge mot geithams. Våren er den minst farlige tiden når det kommer til denne vepsetypen. Dronningen har ikke stikkbrodd enda, og kan derfor ikke skade deg. Stikkbrodden er et omdannet eggleggingsrør, og om våren er hun travelt opptatt med å legge egg. Har du væt plaget av veps, bør du regelmessig sjekke boligen gjennom våren. Finner du et bol, bør det fjernes umiddelbart. Det er veldig vanskelig å vite hvor langt geithamsdronningen har kommet med å etablere seg, da veksten avhenger av temperaturen. Er du usikker på om det er trygt, bør du være svært varsom når bolet fjernes. Beskytt hud og ansikt godt! Det kan også være lurt på å fjerne bolet om natten. Da er vepser minst aktive, og de ser dårligere.

Hvordan blir jeg kvitt geithams?

Stikkene til geithamsen er vondere enn stikk fra andre vepsearter i Norge. De har også mer gift, men er ikke farlige for deg dersom du ikke er allergisk. Det finnes mange måter å fjerne veps på. Du kan sette frem sukker og brus, og lokke dem vek fra bolet før du tar det ned. Du kan også bruke en støvsuger til å suge opp all vepsen som flyr inn og ut av bolet, for så å legge posen i fryseren. Alternativt kan du kan knytte en plastpose rundt bolet dersom det er fritthengende, og umiddelbart legge posen i fryseren, eller benytte deg av insektsmidler og -pulver.

Har du fått mange plagsomme geithamser i hus, bør du vurdere å kontakte en skadedyrsbekjemper dersom du er usikker på hvordan du skal håndtere problemet, spesielt hvis du er allergisk.

Slutt å betale mer enn nødvendig!

Vi tilbyr skadedyrkontroll til fordelaktige priser!

Interessert i våre tjenester?

Vi utfører enkeltstående oppdrag i tillegg til kontraktsoppdrag. Fortell oss hva dere trenger så setter vi opp et pristilbud.

Be om pris