Brun Pelsbille (Majorstubille) - Attagenus Smirnovi
Brun pelsbille er en støv- og skinnspiser som stammer fra Afrika. Fra 1961 begynte den å spre seg over til Europa, før den kom til Norge i 1983. Da ble den oppdaget på Majorstua, og dette var lenge det eneste stedet i landet man kunne finne brun pelsbille. Det gjorde at den fikk tilnavnet majorstubille. Fra 1997 begynte den imidlertid å spre seg videre til andre deler av Oslo, og innen år 2000 var den å finne i hele hovedstaden. Billen har også blitt oppdaget i andre deler av landet med tett bebyggelse, som Lillehammer, Skien, Sandefjord og Harstad, men man vet ikke om billen har etablert seg der.
Her kan du også lese mer om alle typer skadedyr.
Utseende
Brun pelsbille er 2,5-4 mm lang, har ensfargede brune dekkvinger og svart halsskjold. Den har korte antenner med en treleddet kølle ytterst. Hannen er noe mindre enn hunnen. Larvene til brun pelsbille er fullt utviklet når de er rundt 8 mm lange, og disse er brune med gyllen behåring og barnålformet haledusk.
Usikker på hva slags bille du har i huset ditt? Les her om andre typer biller som er skadedyr.
Adferd
Det er larven som oppleves som selve skadedyret, da det kun er de som spiser. Voksne biller tar ikke næring til seg. Hunnen legger rundt 34 egg, men kan legge så mange som 93, og dør etter rundt 20 dager. Eggene foretrekker å ha det varmt og fuktig, og er forholdene gode kan de klekke i løpet av 10 dager. Larvene vokser og utvikler seg i ca. tre måneder før de går over til puppestadiet.
Voksne biller kan fly og man finner de ofte i vinduskarmen eller flyvende fra rom til rom. Varme sommerdager er spesielt gunstig for brun pelsbille, da den utnytter åpne vinduer og forflytter seg fra bolig til bolig. Derfor er det like vanlig å finne billen i moderne og nyoppussede hjem, som i gamle boliger.
Larvene trives svært godt i sprekker, helst i gamle tregulv, men er også å finne under kjøleskap og komfyr og langsmed lister. De livnærer seg på støv med rester av hud, hår og smuler, og kan gjøre skade på tekstiler av ull, fjærprodukter, skinn og pels i form av gnaging. Larvene er svært lyssky og gjemmer seg så fort de blir oppdaget.
Hvordan vet jeg om jeg har brun pelsbille hjemme?
Voksne biller tiltrekkes, som så mange andre insekter, av lys og kan derfor være å finne døde i vinduskarmen da de ikke har kommet lenger. Fordi larvene er lyssky kan disse være litt vanskeligere å oppdage, men finner du vokse biller, er sannsynligheten stor for at det også finnes larver i boligen.
Finner du ull- eller skinnklær med små ujevne hull i, kan dette også være en indikator på at det er brun pelsbille i boligen. Dette skjer midlertidig relativt sjeldent og gjelder for det meste skitne og svette plagg som har ligget lenge på samme sted.
Hvordan forebygger jeg angrep av brun pelsbille?
Det er vanskelig å forebygge angrep av brun pelsbille fordi de beveger seg så lett fra leilighet til leilighet i tett bebygde områder. Likevel er det noen grep man kan ta for å gjøre forholdene så lite tiltrekkende for billen som mulig. Godt renhold i form av regelmessig støvsuging og feiing, da særlig i områder det er vanskelig å komme til. Skuffer, bokhyller, sprekker, bak møbler og under senger er typiske steder billen kan etablere seg.
Det er også lurt å vaske ulltøy før de skal ryddes bort etter vinteren og pakke verdifulle skinn- og pelsklær i oppbevaringsbokser eller tette esker.
Hvordan blir jeg kvitt brun pelsbille?
Den vanligste bekjempelsesmetoden når man har brun pelsbille i hus, gjøres mekanisk. Da blir sprekker i gulv og gulvlister støvsugd grundig, og støvsugerposen må tømmes på et sted unna mennesker eller fryses da alle stadier av billen dør ved fryseboksetemperatur etter et døgn. Inventar og tekstiler som er angrepet kan også kuldebehandles. Om mekanisk behandling ikke gir resultater, kan kjemisk behandling benyttes.
Ta kontakt med oss i Oslo Veggdyrkontroll om du ønsker hjelp til bekjempelse av brun pelsbille.
Slutt å betale mer enn nødvendig!
Vi tilbyr skadedyrkontroll til fordelaktige priser!