Veggedyr (Cimex lectularius)

Veggedyr (Cimex lectularius)

Veggedyr lever av å suge blod og finnes innendørs verden over. Det er i dag en stor økning av veggedyr på verdensbasis, og i Norge har vi merket en vesentlig økning de siste årene. Både private husholdninger, studenthybler, hoteller og overnattingssteder får stadige flere utbrudd av veggedyr. Det er en økning av bekjempelser i Norge på nesten 100 prosent fra år til år.

Veggedyr har vært vanlig i Norge i tidligere tider, men ble nesten utryddet da moderne insektmidler gjorde sitt inntog på 50-tallet. Det har de siste årene blusset opp igjen grunnet høy reisevirksomhet og resistens mot mange av de vanligste insektmidlene vi har i dag.

Utseende

Veggedyret har en flat, oval kroppsform og er rødbrun i fargen. Et voksent veggedyr er 5-6 mm land og 3 mm bred. Nymfene er mindre og lysere i fargen. Når veggdyret suger blod, svulmer den kraftig opp og får en mørkere fargetone. Under munndelen har den en lang sugesnabel som ligger bakover under hodet når den ikke brukes. Eggene til veggdyret er hvite i fargen og har en størrelse på 1 mm.

Veggedyr har en karakteristisk lukt som hunder lett kan oppdage, og av denne grunn brukes hunder ofte ved søk etter veggedyr.

Usikker på hva slags insekt du har i huset ditt? Les mer om andre typer insekter som skadedyr.

Her kan du også lese mer om alle typer skadedyr.

Adferd

Veggedyr legger 1-2 egg per dag, og kan i løpet av livet legge mellom 200-500 egg. Eggene limes fast til underlaget der veggedyret befinner seg, og klekkes som nymfe innen 4-21 døgn. Nymfen har hele fem utviklingsstadier og må drikke blod minst én gang mellom hver av dem. Ved gunstig temperatur tar utviklingen fire-fem uker, mens det kan ta et helt år om temperaturene er lave. Ved 10 grader stopper det helt opp.

Veggedyr bruker mellom 3 og 12 minutter på å suge seg mett på blod. Det er om natten veggedyret suger blod av naken hud. Veggdyret bor ofte i klynger på steder i og rundt senger. Om natten kan veggedyret bevege seg langt i jakten på et nytt blodmåltid. Etter måltidet finner dyret igjen veien tilbake til gjemmestedet sitt. Det er ved gjemmestedet man finner de lett gjenkjennelige brunsorte ekskrementflekkene. Her foregår alt av egglegging, hudskifte og fordøyelse etter et måltid.

Voksne veggedyr kan leve kan klare seg uten blod i et helt år, mens nymfer klarer seg i ni måneder. Om veggedyrene ikke har tilgang på mennesker, kan de også suge blod av andre pattedyr.

Hvordan vet jeg om jeg har veggedyr hjemme?

Å lete etter veggedyr kan være vanskelig for et utrent øye. Veggedyr er nattaktive og gjemmer seg på dagtid. Har du veggedyr på soverommet er det viktig å sjekke i og rundt sengene. Da er det lettere å lete etter ekskrementflekker som vil avsløre om det er aktivitet av dyr i rommet. Dette er små svarte flekker som ofte finnes under senga, langs sømmer på madrasser eller langs sprekker på listverket. Det kan lønne seg å kontakte fagfolk ved tvil.

En annen indikator er stikk på kroppen som klør. Enkelte personer får større kløende merker, mens andre får liten eller ingen reaksjon i det hele tatt. Bittene kan være veldig plagsomme, og klør man mye på dem kan det føre til ytterligere infeksjoner. Veggedyrbitt som skaper en sterk kløe kan behandles med allergimedisiner. Hvis dette ikke fungerer burde lege kontaktes for videre behandling.

Hvordan forebygger jeg angrep av veggedyr?

I motsetning til hva de fleste vil tenke, har rengjøring og hygiene svært liten eller ingen effekt på veggedyr. Dette er fordi de kun lever av å suge blod fra mennesker, og kommer frem om natten for å bite mennesker som sover. Etter at de har fått seg et måltid blod, kryper veggedyret tilbake til gjemmestedet sitt.

Den mest utbredte grunnen til at man får veggedyr er at man tar dem med seg hjem fra et annet sted. Har du overnattet et sted som mest sannsynlig har veggedyr er det derfor risikabelt å ta med bagasjen hjem. Veggedyrene kan ha kommet inn i kofferter og bager, og de vil da etablere seg i leiligheten din når du kommer hjem.

Bor man i et leilighetskompleks, kan det være lurt å tette rundt rørgjennomføringer med silikon for å hindre spredning av veggedyr mellom leiligheter. Spesielt rundt radiatorrør som går gjennom soverom er det viktig at det er tett. Selv om du ikke har veggedyr nå, så kan du få uventet besøk fra naboleiligheter.

Det er i tillegg lurt å ta visse forholdsregler når det kommer til skadedyr i utlandet. Har du vært ute på reise for uker eller måneder siden, og du klør etter å ha sovet i sengen din, da kan du ha fått med deg blindpassasjerer på reisen din. Veggedyr er lett og få med seg i kofferten hjem til Norge. Forekomsten av veggedyr har økt kraftig de siste årene, både på ulike overnattingssteder og i private hjem. Å bekjempe dyrene medfører mye arbeid og ofte store kostnader. Det beste er å forhindre at reisende tar med seg dyrene til nye overnattingssteder eller hjem. Vi tilbyr frysing av bagasje og kofferter.

Folkehelseinstituttet har laget en film som viser hva du burde gjøre for å unngå veggedyr i bagasjen.

Noen enkle tips:

  • Hold kofferten lukket og ikke spre klær og innhold rundt på rommet.
  • Sjekk sengen for veggedyr. De befinner seg ofte i sømmer og bretter i lakenet, og under sengen.
  • Mistenker du veggedyr, frys eller varmebehandle kofferten.

Veggedyr – slik unngår du dem på reise av Folkehelseinstituttet

Hvordan blir jeg kvitt veggedyr?

Du bør kontakte profesjonell hjelp om du er angrepet av veggedyr, da de er spesielt vanskelig å fjerne selv. De har utviklet resistens mot mange av de vanlige insektmidler som selges i butikker, og det er derfor stor sjanse for at problemet ikke blir borte hvis du forsøker å spraye selv. Har du mistanke om at du har fått veggedyr, ikke nøl med å ta kontakt med oss for en inspeksjon hjemme hos deg. Det er viktig å starte bekjempelsen så tidlig som mulig hvis veggedyr blir funnet i boligen.

Vi bruker i dag en kombinasjon av flere metoder for å utrydde veggedyrene 100 prosent. Dette kan inkludere bruk av frysecontainer eller varmetelt for behandling av inventar og senger. Det må i tillegg foretas behandling i selve boligen og dette krever kunnskap av erfarne fagfolk. Vi i Oslo Veggdyrkontroll har utført veggedyrbekjempelse helt siden vi ble etablert i 1930, og har opparbeidet oss en solid kunnskap om veggedyr. Vi står klare til å hjelpe deg med å bli kvitt de plagsomme og ubudne gjestene på soverommet ditt.

Hovedkilden til veggedyr er senga, så det første man gjør er enten å temperaturbehandle sengen, eller erstatte den med en ny seng. Andre tekstiler som har blitt oppbevart nær sengen burde få samme behandling. Ved å støvsuge nøye vil du kunne få med et betydelig antall veggedyr og egg.

Vi fryser alle tekstiler og møbler ved -28°C over en periode på én uke. Da har alle veggedyr og veggedyregg dødd ut. Varmebehandling av tøy kan gjøres i vaskemaskin på 60 grader, tørketrommel i 20-30 min. eller badstue over 50°C til gjenstander er gjennomvarme.

Mange venter for lenge med å bestille en sjekk. Da får veggedyrene nok tid til å spre seg til andre soverom eller naboleiligheter, en unødvendig fordyrende feil! Vi kommer gjerne på en befaring for å påvise eller avkrefte mistanken om veggedyr. Vi bekjemper veggedyr i private husstander, kommunale institusjoner og for bedriftskunder.

Oslo Veggdyrkontroll foretar hundrevis av veggedyrbehandlinger i året og har den ekspertise som skal til for hjelpe deg med problemet.

Utsatt for skadedyr? Kontakt oss og vi hjelper deg.

Slutt å betale mer enn nødvendig!

Vi tilbyr skadedyrkontroll til fordelaktige priser!

Interessert i våre tjenester?

Vi utfører enkeltstående oppdrag i tillegg til kontraktsoppdrag. Fortell oss hva dere trenger så setter vi opp et pristilbud.

Be om pris